Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Vojnić primila predsjednika Udruge južnobačkih Hrvata

SUBOTICA – Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić primila je prošloga tjedna predsjednika Udruge južnobačkih Hrvata Dragana Dražića. Na sastanku je bilo riječi o pružanju potpore udruzi i njezinim potrebama napose u vidu osiguravanja prikladnog prostora za rad i tehničke opreme.
»Entuzijazam i motivaciju nove Udruge južnobačkih Hrvata HNV će podržati na osobit način jer su mjesta u kojima još ne postoje razvijene strukture i organizacije, ali postoji inicijativa, od posebnog značaja za našu zajednicu«, rekla je predsjednica Vojnić.
Udruga južnobačkih Hrvata osnovana je 2022. godine s ciljem djelovanja u područjima povijesti, kulture, obrazovanja, informiranja, očuvanja kulturne baštine Hrvata, brige za zaštitu prava i interesa Hrvata u Srbiji, uspostavljanja veza s udrugama iz Hrvatske i humanitarnog rada.

U čast Ilije Okrugića

BEOGRAD – Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević organizirala je večer posvećenu velikanu ovdašnjih Hrvata, svećeniku, književniku, skladatelju i panslavistu Iliji Okrugiću (1827. – 1897.), koja je održana u ponedjeljak, 12. lipnja, u Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu. O Okrugiću je s naglaskom na njegovo ekumensko djelovanje govorio prof. Goran Radenković s Bogoslovnog fakulteta u Beogradu, dok je Okrugićeve stihove govorila Branka Bešević-Gajić. Prikazan je i dokumentarno-igrani film Ilija Okrugić – domovino slatko milovanje u režiji Stipe Ercegovića.

Uspjeh subotičkog kazališta u Zagrebu

ZAGREB – Nagrada za najbolju predstavu na ovogodišnjim, 46. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu pripala je predstavi Kus petlić Narodnog kazališta Subotica, a nagradu za najbolju glumicu na festivalu dobila je članica subotičkog teatra Minja Peković.
»Bilo je zadovoljstvo biti svjedok izvođenju ove predstave u punoj dvorani kazališta Kerempuh, a reakcije publike bile su nevjerojatne, doživeli smo ovacije koje su trajale i trajale. Nakon predstave ansamblu su prilazile kolege glumci, kritičari, ljubitelji kazališta i već tada smo znali da je kvaliteta ove predstave prepoznata i van granica zemlje i da će to sigurno potvrditi i festivalski žiri, što se i dogodilo«, kaže ravnatelj Narodnog kazališta u Subotici Miloš Nikolić.
46. Dani satire Fadila Hadžića ugostili su 11 predstava iz Zagreba, Splita, Pule, Rijeke, Sarajeva, Beograda i Subotice. 

Avaške godine u osječkom HNK-u

OSIJEK – Književno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo nastupit će s poetskom dramom Avaške godine večeras, 16. lipnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 20 sati. Komad je rađen po poetskom tekstu Milovana Mikovića, a dramatizaciju i režiju potpisuje Nevena Mlinko. Ovo je treće gostovanje predstave, a posebice značajno jer je prvo u profesionalnoj kazališnoj ustanovi u Hrvatskoj.
U predstavi igraju: Zoltan Sič, Bernadica Ivanković, Slađan Bošnjak, Darko Baštovanović, Katarina Ivković Ivandekić, Katarina Ivanković Radaković, Nevena Mlinko, Vedran Peić i Mirela Vereš, uz folkloraše HKC-a Bunjevačko kolo. Scenograf je Kristijan Milanković, kostimograf Ivan Piuković, glazbu je odabrala Nela Skenderović, majstor svjetla je Marin Jaramazović.

Likovna kolonija Colorit

SOMBOR – U organizaciji HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora u subotu, 17. lipnja, bit će održana likovna kolonija Colorit. 

Likovna kolonija Panon-Subotica 2023. 

SUBOTICA – Likovna kolonija Panon-Subotica 2023. bit će održana 17. i 18. lipnja na Paliću. Sudjelovat će slikari iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Izložba nastalih djela i zatvaranje kolonije koje je otvoreno za javnost bit će u nedjelju, 18. lipnja, u 16 sati.  Organizator kolonije je subotički HLU Croart. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika