Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Narodska večera kod Age Mamužića, Nevenov koncert u Kamenici

17. lipnja 1893. – Hrvatski branik (Sr. Mitrovica) piše da 17. i 18 lipnja Hrvatsko pjevačko društvo Nada (Sr. Mitrovica) priređuje u »areni Kovačevoj« predstavu uz sudjelovanje Andrije Fijana, člana Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. List također izvještava da će 27., 28. i 29. lipnja u zgradi kraljevske realne gimnazije (Sr. Mitrovica) biti izložba učeničkih risarija.

18. lipnja 1921. – Subotičke novine donose otvoreno pismo narodnog zastupnika Blaška Rajića ministru unutarnjih djela Miloradu Draškoviću: »Imenovani načelnik grada Subotice, dr. Andrija Pletikosić onomadne pozvao je redom gradske činovnike, koji nijesu bili na radikalskoj večeri; i pitao ih je za njihove političke nazore, i one koji mu nijesu dali povoljna odgovora, sjutradan je otpustio iz zvanije. ... Drži li g. ministar, da načelnik grada ima pravo progoniti i otpuštati činovnike samo radi toga, što nijesu tih političkih nazora, koji ih je on?«.

19. lipnja 1936. – Smotra piše da je jedan omladinac »u iluminiranom stanju« napao književnika Petra Pekića. »Ovim događajem, koji se na različit način komentira među pučanstvom (dapače ima ih koji su govorili o neuspjelom atentatu) – silno je porastao ugled pjesnika-martira u očima bunjevačkih Hrvata«, ironizira izvjestitelj.

20. lipnja 1897. – Subotičke novine pišu da je odvjetnik Ago Mamužić na drugi dan Duhova u svojem domu priredio narodsku večeru u počast hrvatskoj omladini. Bilo je do 50 viđenijih zvanica. Za vrijeme večere svirao je gajde »već osidili, ali još uvik mladićski kripki Čika Neca, svirac iz Šandora«. Predsjednik Kola mladeži Ivan Budinčević je u čast i zdravlje domaćina održao zdravicu. Pajo Kujundžić je nazdravio u čast »gospoje domaćice uzor supruge i Bunjevke« (Agine supruge). Urednik Subotičkih novina Mladen Karanović je održao govor pun razboritih misli. Nakon toga uslijedila je glazba diletanata tamburaša.

21. lipnja 1924. – Hrvatske novine pišu: »Mi Bunjevci da smo Hrvati i da se osjećamo Hrvatima, poreći ne može niko. Da je do ovoga osvjedočenja došao i onaj posljednji seljak, koji je sve do par godina živio u nacionalnoj magluštini, u prvom redu je zasluga Bunjevačko-šokačke stranke, odnosno vođa iste: pop Blaška Rajića i ostalih.«

22. lipnja 1920. – Neven piše da je 20. lipnja održan narodni zbor u »babičkom šoru« na Bikovu. Govorili su župnik Ljudevit Budanović i Joso Prćić. Zbor se izjavio za pripojenje Bajskog trokuta i cijelog gradskog teritorija Subotice Jugoslaviji. 

23. lipnja 1906. – Fruškogorac piše da je 17. lipnja Hrvatsko pjevačko društvo Neven (Petrovaradin) održalo koncert u Srijemskoj Kamenici. Pjevači su svečano dočekani. U ime kameničke Hrvatske čitaonice pozdravio ih je tajnik Nikola Cuvaj (učitelj). Pred pjevače su izišle »djevojke u bjelini s velikim hrvatskim trobojnicama preko grudi« i predale im bukete raznovrsnog cvijeća. Predsjednik Nevena župnik Vjekoslav Ambrinac je bio »do suza ganut« ovim dočekom. Priredba je bila lijepo posjećena. »Jednom riječju sleglo se sve – osim nekoliko trgovaca i majstora«, zapaža člankopisac. U velikom broju su prisustvovali i Srbi, tj. oni »neodvisni i svijesni« sa svojim vođom Vladom Savićem. Izveden je sljedeći program: I. Živo biju srca naša (od zborovođe Vladoja Vukovića), II Valinger-Tropšov kaširik hrv. narodnih pjesama; III Ljubi me, IV. Naša Ankica, V. Prognanik (uglazbio Petrovaradinac, čerevićki učitelj Franjo Štefanović). Pjesme su se morale opetovati. Vladoje Hezočki je izvan programa deklamirao pjesmu Jovana Hranilovića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika