Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ronda

Nemam veliki uvod prije nego otkrijem ovotjednu destinaciju. Iskreno, bojim se da bi mi moglo ponestati prostora za sve što želim ispričati, pa još jedna stvar u prilog da odmah prijeđem na stvar.
Idemo u Andaluziju, točnije u gradić Ronda koji me očarao svojim postojanjem na strmim liticama, svojim impresivnim mostovima i panoramom Andaluzije s visine od 740 metara. Ronda se ističe i kao jedno od najstarijih mjesta u Španjolskoj, a kako je bila inspiracija Ernestu Hemingwayu, redatelju Orsonu Wellesu, pjesniku Raineru Mariji Rilkeu, mislim da zaslužuje svoju temu i postojanje.

Masivni pogled

Ronda se nalazi u pokrajini Malaga, u regiji Andaluzija. Da se radi o malom mjestu, svjedoče i mnogi putopisci koji kažu da ga možete obići u jednom danu. No, taj podatak ni na koji način ne umanjuje količinu atrakcija koje biste trebali posjetiti, pa krenimo redom.
Kada upišete grad Ronda u pretragu fotografija, prva stvar koja vam se pojavi su fantastične fotografije s ogromnim, masivnim mostom. Upravo je to najveća atrakcija grada. Zove se Puente Nueva, što znači Novi most. Izgrađen 1793. godine, nakon više od 42 godine gradnje, i danas povezuje stari dio grada s novim. Visina mu je skoro 100 metara, a ono što posebno fascinira je njegova masivna struktura i izgled, kao i činjenica da je ovako nešto izgrađeno davno.
Sljedeća atrakcija je klanac El Tajo (Tajo) di Ronda, kroz koji teče rijeka Guadalevin. Rijeka dijeli Rondu, smještenu na stijenama, na dva dijela. Dubina klanca na pojedinim mjestima doseže i 120 metara, a preko njega prolaze tri veličanstvena kamena mosta: Rimski most, Stari most i Novi most.
Naoružani pljačkaši

Kad obilazim neko mjesto, uvijek više vremena posvetim prirodi i veličanstvenim građevinama, ali volim zalutati i u galerije i muzeje. Muzej Lara mogao bi biti dobar izbor za sve jer sadrži ugodno zanimljivu zbirku antičkih mačeva i noževa, satova, arheoloških nalaza, ali i izložbe posvećene povijesti filma i fotografije. Postoje sobe posvećene umijeću borbe s bikovima, okultizmu i čarobnjaštvu, kao i povijesti inkvizicije. I sve to u jednoj zgradi – palači koja je prije pripadala gradskom plemstvu.
Prije nego što se previše udaljimo od muzeja, na popis bih dodala i muzej pljačkaša, Museo Del Bandolero. Još jedan važan muzej u Rondi, jer je ovo jedini muzej u Španjolskoj posvećen andaluzijskim razbojnicima i pljačkaškoj prošlosti ovih mjesta. U pet malih dvorana muzeja možete pratiti povijest, vidjeti stvarna lica (na slikama) i zamisliti život okrutnih »bandolerosa«, koji su pljačkali putnike i potom se skrivali u planinama. Zanimljivi suveniri.
Nisam baš jedna od onih koji odobravaju borbe s bikovima, ali Španjolska je u tom znaku, tako da ne možete zažmiriti na takve atrakcije. Vjeruje se da je Rondina arena za bikove najstarija u Španjolskoj. Zove se Plaza del Toros, izgrađen je krajem 18. stoljeća u neoklasicističkom stilu, a autor projekta je isti arhitekt koji je projektirao Novi most, Juan Antonio Diaz Machuca.
Za kraj atrakcijama ostavljam palaču La Casa Del Rey Moro s parkom u kojem žive paunovi. Neću puno opisivati, jer po svemu što smo naveli, ima dovoljno razloga da posjetite Rondu. Uostalom, kažu da je najljepši doživljaj prošetati njegovim bijelim ulicama, jesti ćuros u lokalnim kafićima i gledati na sve strane jer se takvi krajolici pamte cijeli život.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika