Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbolji svih vremena

Pobjedom protiv Caspera Ruuda 7:6, 6:3, 7:5 u finalu Roland Garrosa najbolji svjetski trenisač Novak Đoković osvojio je svoj 23. Grand Slam naslov i postao najbolji tenisač svih vremena. Ukoliko je do sada bilo nekih dilema i rasprava, nakon briljantne tenis partije na najpoznatijoj zemlji sportskog svijeta više ih nema. U nedjelju navečer, u glavnom gradu Francuske, Nole je upisao svoje ime u sportsku besmrtnost.

Novak Đoković

Budući da je proteklih godina napisano more tekstova o Novaku i gotovo svi već znaju njegove životno-biografske elementarije, u narednim redovima ćemo se pozabaviti malo statistikom i brojkama koje potvrđuju njegov GOAT (Greatest Of All Time – najbolji svih vremena) status.
Broj osvojenih Grand Slam naslova: 23 (Nadal 22, Federer 20, Sampras 14, Borg 11)
10 Australian Opena, 7 Wimbledona, 3 Roland Garrosa, 3 US Opena
Broj osvojenih turnira iz Masters serije 38 (Nadal 36, Federer 28, Agassi 17, Murray 14
Odnos pobjeda i poraza protiv najboljih tenisača svijeta: Nadal 30:29, Federer 27:23
Ukupan broj odigran mečeva:1.268
Pobjede: 1.058
Broj pobjedničkih naslova: 94
Tjedni na prvom mjestu ATP ranking ljestvice: 388
I što na koncu reći o Novaku, najboljem tenisaču svih vremena, a ne ponavljati se. Brojni su rekordi koji stoje uz njegovo ime i čini se kako, najvjerojatnije, nikada neće biti nadmašeni. Ostalo mu je još da dostigne Margaret Court i njen rekord od 24 osvojena Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji. A to se može dogoditi već za mjesec dana u Wimbledonu... 
Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića

Novak i Goran su se prvi puta na teniskom terenu sreli na trening meču u teniskoj akademiji Nikole Pilića u Münchenu (Njemačka). Budućem svjetskom broju 1 tada je bilo svega 14,5 godina, a legendarni šjor Niko Pilić je Zecu (nadimak Gorana Ivaniševića) rekao kako će »mali biti najbolji na svitu«. I nije »falio«.
Sedamnaest godina kasnije, koncem lipnja 2019. godine neposredno pred turnir u Wimbledonu,  nekadašnji svjetski broj 2 i nezaboravni osvajač Wimbledona s pozivnicom (tada 125. igrač svijeta), priključio se trenerskom timu Novaka Đokovića. Od tog trenutka, nešto kasnije će povlačenjem Marijana Vajde postati samostalni trener najboljeg igrača svih vremena, Novak Đoković je osvojio 10 Grand Slam naslova (3 Wimbledona, 3 Australian Opena, 3 Roland Garrosa i 1 US Open).
Iako je Novak tijekom svih proteklih zajedničkih godina u trenucima igračke slabosti često burno reagirao na svoj stručni stožer, ponajviše upravo prema Goranu a on je sve to uvijek stoički istrpio i njihov odnos je zbilja fenomenalan. Na tiskovnoj konferenciji je Zec, uz smijeh i šalu kazao:
»Mi smo tu da budemo uz njega, da mu pomognemo da se bolje osjeća. Nekad nije lako, zna biti komplicirano. Baš nas je mučio, vadio nam je nokte, udarao, ne smijem vam otkrivati što nam je sve radio«.
Ali tako je to s najvećim šampionima sporta. Sve je to dio tvornice snova i kolosalnih sportskih dostignuća. Budući da je Novak u izvrsnoj tjelesnoj formi i još uvijek je voljan i željan pobjeda na najvećoj teniskoj sceni, ne trebamo niti najmanje sumnjati kako je lov na grand slamove i dalje otvoren. Goran Ivanišević je tu uz njega da svojim znanjem i golemim iskustvom učini sve kako bi se GOAT ljestvica još više uzdignula, iako se već sad čini kako je najvjerojatnije nitko nikada neće moći dosegnuti. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika