Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Financijski (ras)korak

Ovih dana pomoći iz državne kase mogu se nadati mladi, umirovljenici, oni željni putovanja, pa onda najstariji povećanju mirovina, zaposleni u prosvjeti i zdravstvu povećanju plaća, oni najsiromašniji pojeftinjenju kruha. I naravno da nitko nema ništa protiv toga da mu novčanik bude punji, a račun u trgovini manji (?) makar i za nekoliko dinara.
Ali kada se zbroji koliko za sve pobrojano treba izbrojati novca, onda je sasvim logično pitanje odakle novac za to? Čak 23 milijarde. Odgovor ministra financija Siniše Malog je zbog boljih ekonomskih rezultata i ušteda u proračunu.
Optimizam ministra financija ne dijeli Fiskalni savjet koji je priopćio da se protivi najavljenim izvanrednim isplatama iz proračuna, jer predstavljaju »nesistematsko i rastrošno« upravljanje javnim financijama, a novac će biti osiguran iz novog kreditnog zaduživanja po nepovoljnim uvjetima.
I ne samo to: Fiskalni savjet upozorava da »vođenje fiskalne politike od danas do sutra, na osnovu diskrecijskih odluka državnih dužnosnika, predstavlja već veoma ozbiljan problem javnih financija Srbije«.
I nije ovo prvi puta da su u raskoraku oni koji kreiraju fiskalnu politiku i oni koji hladne glave analiziraju ekonomsko-političke poteze. 
Pobjednik se, naravno, zna.
A zvono za uzbunu možda bi trebale biti informacije koje su procurile sa sjednice Savjeta za BDP (na čijem čelu je premijerka) o realnom rastu BDP-a između jedan i dva posto, što je manje od ranije danih procjena.
Ono što Savjet posebno brine je bilanca ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje koju poslije lanjskih suša sada ugožavaju padaline, kao i pad građevinske industrije.
Ovom popisu treba pridodati i pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji i pad potrošnje zbog inflacije. 
Tako će vrlo vjerojatno davanja pobrojana na početku teksta brzo biti izgubljena u mjesecima koji su pred nama.
Neki su izgleda već počeli štedjeti. Primjer je Gradska knjižnica Subotica koja je obavijestila našu ustanovu da raskida sporazume o suradnji koji se odnose na programe Čitanjem do zvijezda i Mreža čitanja. Opravdanje je teška ekonomska situacija »u kojoj se nalazi knjižnica«.
Ekonomski razlozi ili nešto drugo? O tome ćemo narednih dana. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika