Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska građanska inicijativa ponovno u parlamentu

Dva mjeseca poslije predsjedničkih izbora na kojima je Milo Đukanović izgubio vlast održani su izvanredni izbori za Skupštinu Crne Gore, ali nijedna stranka ili koalicija neće moći sama napraviti vladu, pokazuju privremeni rezultati Državne izborne komisije.
Ove izbore obilježili su dobri rezultati nacionalnomanjinskih stranaka, pa će i Hrvati u ovom mandatu imati svoga predstavnika u parlamentu.
Također ih je obilježila i najmanja izlaznost od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine – glasalo je nešto više od 50% upisanih birača dok ih je na izborima kolovoza 2020. glasalo 76,6%, a na izborima 2016. godine 73,3%.
Do održanih izbora vanparlamentarna stranka pokret Evropa sad, čiji je kandidat Jakov Milatović pobijedio Đukanovića na predsjedničkim izborima, osvojila je najviše glasova, a za njom slijedi koalicija koju predvodi Demokratska partija socijalista, na čijem je čelu do skora bio Đukanović.
Državna izborna komisija (DIK) saopćila je privremene rezultate izbora prema kojima je pokret Evropa sad osvojio 25,55% glasova, a koalicija Zajedno, koju predvodi DPS, 23,26%. Ovo je prvi put da je netko osvojio više glasova od DPS-a od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori.
Prema projekcijama promatračke organizacije CEMI u Skupštini Crne Gore, koja ima 81 zastupničko mjesto, pokret Evropa sad će imati 24 mandata, Koalicija Zajedno (DPS, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija) 21 mandat, Koalicija Za budućnost Crne Gore (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija Crne Gore, Radnička partija) 13 mandata, Koalicija Hrabro se broji Aleksa i Dritan 11 mandata, Bošnjačka stranka 6 mandata, Koalicija Za tebe SNP i DEMOS 2 mandata, Albanski forum 2 mandata, Albanska alijansa 1 mandat i Hrvatska građanska inicijativa 1 mandat.
Nositelj liste HGI-ja Adrijan Vuksanović kazao je nakon izbora kako je došao trenutak da službeno kaže ono u što su vjerovali.
»Ovo je pobjeda zajedništva, među Hrvatima ali i među Hrvatima i Crnogorcima. Hvala svim suverenistima koji su vjerovali u našu politiku. Bit ćemo i ubuduće najsigurniji glas za Crnu Goru«, kazao je Vuksanović i poručio da neće iznevjeriti one koji su za njih glasali.
U svome priopćenju ova stranka poručila je da su ostvarili najbolji rezultat u povijesti HGI-ja i gotovo dvostruko veći broj glasova u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, na kojima nisu uspjeli ući u parlament jer su Hrvati mogli glasati za dvije stranke te su se glasovi podijelili. 
»Da je zakon malo pravedniji, moguće je da bismo imali i drugi mandat, što ne bi bilo nezasluženo, uzevši u obzir dosljednost i principijelnost u obrani crnogorske državne samobitnosti i europskog puta. Razlog ovako dobrog rezultata je najprije nevjerojatna energija mladih HGI-ja, koja je unijeta u kampanju kroz koju smo komunicirali isključivo pozitivno, dobronamjerno i prije svega – ljudski. Sretni smo što su građani Crne Gore to prepoznali i osjetili, što će nas motivirati da već danas, kada se malo odmorimo od intenzivne kampanje i divnog slavlja, nastavimo s borbom za prave vrijednosti, i u Skupštini i u javnom prostoru. HGI ostaje na pravoj, sunčanoj strani svijeta gdje očekuje da joj se pridruže i ostale partije koje su sinoć izborile parlamentarni status i kojima od srca i bez razlike čestitamo, a one koji u tome nisu uspjeli želimo da ohrabrimo i da im poručimo da je povratak uvijek moguć, uz vrijedan rad, čvrstu vjeru i snažnu volju. Još jednom zahvaljujemo građanima Crne Gore na pruženom povjerenju i obećavamo da ćemo ih u Skupštini predstavljati na dostojan i dostojanstven način«, navodi se u priopćenju HGI-ja.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov uputio je čestitku u svoje i u ime stranke na osvojenom zastupničkom mjestu na listi HGI pod nazivom »Na pravoj strani svijeta«.
Žigmanov je prije izbora pružio podršku ovoj stranci rekavši da se HGI svojim dosadašnjim djelovanjem pokazala i dokazala istinskim braniteljem i zastupnikom Hrvata u Crnoj Gori, kao i svih onih građana koji svoja politička opredjeljenja nisu mogli poistovjetiti s programima dominantnih političkih aktera i preovlađujućih narativa. 
»To HGI čini, među ostalim, i djelatnom obranom vrijednosti prebogate baštine Hrvata i katoličkih vjernika u Crnoj Gori, napose u Boki kotorskoj, pronalazeći u njoj motive za snažni politički angažman. Rezultati toga su vidljivi, te je hrvatski narod, pokazalo se, unatoč malom broju, nezaobilazni dio političkoga mozaika crnogorskog društva, na koji onda i pobjednici izbora moraju računati«, poručio je Žigmanov.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika