Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavnici Mladeži DSHV-a na konvenciji Mladeži HDZ BiH

Predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković i ogranka Mladeži u Subotici Ninoslav Radak prisustvovali su 13. izbornoj konvenciji Mladeži HDZ BiH u Mostaru.
Piuković se zahvalio predsjedniku Mladeži HDZ-a BiH Mati Lončaru na pomoći hrvatskim maturantima iz Vojvodine koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku: 
»Drugu godinu za redom uspjeli smo osigurati da njihov boravak u Mostaru bude lakše realiziran i financijski potpomognut, te sam siguran da ćemo i idućih godina ovu za nas važnu aktivnost uspješno završavati«.
»S ponosom želim istaći kako su članovi Mladeži DSHV-a visoko involvirani u kulturni i vjerski život hrvatske zajednice u Vojvodini. Redoviti smo gosti, a često i organizatori raznih kulturnih priredbi te društvenih događaja koje organizaraju naše udruge. Isto tako, trudimo se biti prisutni na događajima koji okupljaju Hrvate te s mjesnim liderima DSHV-a razgovarati o izazovima s kojima se njihovi odbori susreću. To su ‘sitne pobjede’ koje osvajamo svakodnevno, ali su itekako važne i prijeko potrebne za ostvarivanje naših manjinskih prava i podizanje hrvatske zajednice na društvenoj ljestvici«, rekao je Puiković u pozdravnom govoru.

90 milijuna dinara za potporu medijima Vojvodine

Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević uručila je 9. lipnja u Pokrajinskoj vladi ugovore o sufinanciranju projekata s Natječaja za unaprjeđenje profesionalnih standarda i Natječaja za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz područja javnog informiranja za 2023. godinu. Kako je rečeno na svečanoj dodjeli, za sufinanciranje 220 projekata izdvojeno je 90 milijuna dinara, čime se nastavlja dobra praksa potpore medijima s područja Autonomne Pokrajine Vojvodine.
»Opseg našeg djelovanja, koji je jasno određen Zakonom o informiranju i medijima i drugim srodnim propisima, jest usmjeravanje podrške medijima iz manjih sredina, pomažući im da opstanu, posebice kada mnogi nemaju kapaciteta ili mogućnosti financirati na druge načine, ali i na druge linije financijske pomoći. Najopsežnija potpora je u Natječaju za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz područja javnog informiranja, gdje je od 263 projekta podržano 176 projekata u ukupnom iznosu od 70 milijuna dinara«, rekla je Milošević.
Među podržanima su i ove godine Udruga novinara Cro-info s projektom »Cronline News«, Hrvatska udruga novinara Cro News s radio programom Valovi ravnice i edukacijom novinara manjinskih redakcija na temu: »Tradicijski mediji za novo doba«, RIA Cros DOO s projektom »CROz Srbiju«, kao i mnogi drugi.

Natječaj za korištenje znaka »Najbolje iz Vojvodine«

Pokrajinsko tajništvo za privredu i turizam raspisalo je natječaj za stjecanje prava korištenja znaka »Najbolje iz Vojvodine«.  Natječaj je objavljen u dnevnim novinama, na web stranici Tajništva i mobilnoj aplikaciji, a zainteresirani svoje prijave mogu dostaviti do 12. rujna 2023. godine.
Pravo sudjelovanja imaju pravne osobe, poduzetnici, fizičke osobe i organizacije, odnosno organizatori programa i manifestacija koje imaju sjedište, odnosno prebivalište na području AP Vojvodine.
Za pravo korištenja znaka određeni proizvod treba se razlikovati po načinu proizvodnje, kakvoći, kemijskom sastavu, fizikalnim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, korištenim sirovinama i sastojcima ili, s druge strane, po nekom drugom svojstvu, kao i ako je proizveden od osnovne sirovine koja je porijeklom iz Vojvodine. Pružatelji usluga imaju pravo sudjelovati za određenu uslugu koja se kvalitetom i karakteristikama razlikuje od ostalih usluga iste kategorije. Organizatori manifestacija ili programa imaju pravo sudjelovanja na Natječaju za manifestaciju ili program koji je prepoznatljiv po svojoj originalnosti, ciljevima, kao i rezultatima u područjima djelovanja i sadržaja, te da se održava na području Vojvodine. 
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika