Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kada san postane stvarnost

Višenamjenski sportsko-rekreacijski teren u dvorišnom prostoru župe sv. Pavla Apostola u Baču otvoren je 9. lipnja na radost najprije djece, a potom i svih mještana i župljana. Projekt je realiziran na inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća i Subotičke biskupije, a financijski ga je podržalo Veleposlanstvo Suverenog malteškog reda u Srbiji u okviru projektnog poziva Make a WISH to the Sovereign Order of Malta. 
Teren je predviđen za nogomet, košarku i rukomet, a izrađen je od najsuvremenijih materijala na tržištu koji su otporni na različite vremenske uvjete i sigurni po svim pitanjima. U ovaj projekt je po riječima savjetnika u veleposlanstvu Suverenog malteškog reda Nenada Prokića, kada se zaokruže svi troškovi, uloženo oko 70 tisuća eura.

Sportom prema vrhu 

Otvorenju i uručivanju ključeva nazočili su veleposlanik Suverenog malteškog reda u Srbiji Alberto di Luca, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i spomenuti Nenad Prokić.  
Veleposlanik Alberto di Luca je prigodom otvorenja kazao kako je ideju da se u Srbiji izgradi jedan sportski teren inicirao poznati nogometni menadžer Mino Raiola, koji je smatrao da je sport najbolji način da se mladi sklone od ulice. Nažalost, Raiola je u međuvremenu preminuo, te su po riječima veleposlanika Luce financijska sredstva za izgradnju terena prikupljena na dobrotvornoj večeri u Milanu u studenome prošle godine. 
»Svaki lijep projekt iza sebe ima lijep san. Taj san je nastao od uglednog gospodina Raiola koji je želio donirati jedan sportski teren. Došli smo u Srbiju vidjeti kako realizirati taj projekt, a tada je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić poslala u veleposlanstvo inicijativu za ovaj sportski teren. Bilo je poteškoća u realizaciji projekta, prvenstveno zbog kovida, no kada smo startali zasukali smo rukave i priveli sve kraju«, istaknuo je Luca i uručio ključeve dijecezanskom upravitelju mon. Fazekasu koji je ovom prigodom zahvalio svim akterima ovoga projekta. 
On je ujedno podsjetio kako je pokojni biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin imao ideju da se crkveni prostor u Baču uredi za razne susrete. 
»Pomoć od Suverenog malteškog društva nam je dobro došla i zahvaljujem na njihovoj velikodušnosti. Dobro je i to što je Hrvatsko nacionalno vijeće u svemu tome prepoznalo ogromne mogućnosti. Hvala i njima za suradnju u ovom pothvatu. Tjelovježba i sportske aktivnosti osobito su potrebne za tjelesno i duševno zdravlje, a pridonose i društvenoj uravnoteženosti i bratskim odnosima među ljudima. To je osobito potrebno današnjem mladom svijetu koji većinom svoje dane provodi pred računalom i mobitelom. Naišao sam na geslo sportaša Piera Giorgia Frassatia ‘prema vrhu’. Tako možemo i danas gledati: Prema vrhu, kako u sportu tako i u životu. Prema vrhu, nebu, prema Bogu i neprolaznim vrijednostima«, poručio je mons. Fazekas.
Ispričavši kako je sve počelo i kako se rodila ideja za ovim projektom, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kazala je kako je teren početak realizacije jednog većeg projekta – izgradnje pastoralnog centra u Baču, što je ideja pokojnog biskupa mons. Večerina. Kako je navela, mons. Večerin imao je želju »oživjeti« Bač budući da je to mjesto bilo sjedište nekadašnje Bačke nadbiskupije, koja je preteča Subotičke biskupije. Biskupova vizija je bila sportski i duhovni centar za okupljanje mladih. 
»Budući da je i sam početak bio uspješan, sigurna sam da će i nastavak biti blagoslovljen. Hvala vam što ste nam dali početni elan i što ste bili ta kapljica koja nam je pomogla da krenemo u realizaciju ove inicijative. A za par godina zvat ćemo vas na otvaranje cijeloga centra«, poručila je Vojnić.

Teren za sve

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov kazao je kako se ovim projektom podiže nivo kvalitete sadržaja za mlade kako u lokalnoj katoličkoj zajednici tako i u cijelom Baču. 
»Potrebe lokalnih katoličkih zajednica u Bačkoj i Vojvodini su velike jer su, osim crkava i župnih dvorova, koji su u pristojnom i dobrom stanju, ostali prostori i sadržaji vrlo rijetko zastupljeni. Ukazivali smo da je ovo potrebno i da treba biti dostupno i široj zajednici ljudi. Inicijative su postupno počele dolaziti do onih koji imaju sredstava i donose odluke«, kazao je Žigmanov i zahvalio Katoličkoj Crkvi što je prepoznala važnost otvaranja i ovakvih sadržaja. 
Žigmanov je ujedno naglasio kako se i na ovaj način, kroz drugačije pastoralno djelovanje mjesnog klera može svjedočiti vjera, koju treba sačuvati i održati je živom. 
Župu sv. Pavla u Baču vodi vlč. dr. Marinko Stantić koji ima višedesetljetno iskustvo u radu s mladima. Otvorenju terena nije nazočio jer je sa župljanima hodočastio u Međugorje, ali je već ranije izrazio zadovoljstvo ovim projektom kojim se osnažuje zajednica u tom mjestu. 
O realizaciji ovog projekta i izgradnji terena i samom opremanju Prokić je istaknuo: 
»Prva ideja za izradu ovog terena proistekla je od samog Mino Raiolija koji je želio Srbiji darovati sportski teren. Prvobitni plan je bio da se on izgradi u Nišu, no tu nismo mogli započeti radove zbog papirologije i zemljišnih knjiga, te smo tako uz blagoslov tadašnjeg nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara, projekt prenijeli u Bač«, kaže Prokić i pojašnjava kako je ovakav teren jedini u Vojvodini (za sad), a to nam je potvrdila i Biljana Ranđić koja je bila izvođač radova na terenu. 
Teren je opremljen najbolje što je trenutno moguće, odnosno najnovijim materijalom koji postoji na tržištu. Također, opremljen je i sportskim rekvizitima, malim i velikim golovima, te koševima, a pod je prekriven podnim kockama iz Švicarske koji je zbog elastičnosti dobar za noge, uz to voda prolazi kroz njega, a ne smeta mu niti led, sunce ili kiša. 
»Radovi na terenu su trajali skoro mjesec dana, a u tome nas je usporavala kiša. Imala sam prilike upoznati divne ljude ovdje u Baču i zaista sam uživala radeći na ovome terenu«, kazala je Biljana Ranđić, koja inače trenutno radi na obnovi beogradske katedrale. 
Već na otvorenju terena, djeca – mještani imali su prilike i konkretno isprobati teren, koji osim sportskih rekvizita ima i klupe za navijače. 
Kvalitetu terena već sutradan, nakon otvorenja, isprobali su i sudionici Oratorija u Baču, koji su organizirali i s djecom raditi vlč. Dominik i njegova sestra Kristina Ralbovski. 
Inače, katolički Malteški red na osobit je način povezan s Bačom jer su u njemu 1234. godine Ivanovci (red od kojeg je proizašao današnji Malteški red) izgradili prvu bolnicu u ovom dijelu svijeta na mjestu današnjeg franjevačkog samostana.
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika