Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Godišnji koncert zbora Odjek

ZEMUN – U Crkvi Uznesenja BDM u Zemunu održan je godišnji koncert pjevačkog zbora Odjek Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić. Pjevači su izveli sljedeće kompozicije: Krist na žalu, Klanjam ti se smjerno, Na nebu moje duše, Božansko srce, Majko ljubežljiva, Milost, Mirno teku rijeke, Jalta i Tvoja zemlja. Dirigentica je bila Nina Fuštar, za klavirom je bio Zoran Đorđević, a gostovao je i Andrej Kukuruzar na violini. Pokrovitelji koncerta bili su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i HNV. 
Inače, zbor Odjek postoji deset godina, a nastavlja tradiciju istoimena zbora osnovanog daleke 1896. godine. 

Koncert flautista iz Nove Gradiške

SOMBOR – Na Svetkovinu Srca Isusova u Karmelićanskoj crkvi u Somboru održan je koncert Ansambla flauta le pont iz Nove Gradiške (Hrvatska). Ansambl flauta le pont svoju izgradnju započinje 2019. dolaskom Somborke profesorice Daliborke Krešić u Novu Gradišku, koja kao glazbenica svoju ljubav i znanje prenosi na mlade. Na kraju koncerta ansambl je odsvirao pjesmu U tom Somboru. Ansambl je gostovao u Somboru u sklopu projekta »Flauta uvijek, flauta svugdje«, čiji je pokrovitelj Grad Nova Gradiška. Cilj projekta je uključivanje što većeg broja mladih u stjecanje glazbenih znanja, razvijanje osjećaja komornog muziciranja, osjećaja važnosti vlastitog doprinosa skupini, produbljivanje njihovog stečenog umjetničkog i estetskog iskustva i obrazovanja te uključivanje u glazbeno stvaralaštvo i praktičnu primjenu usvojenih ishoda. 

Izložba crteža Ružice Miković Žigmanov 

NOVI SAD – U art cafeu Ordinacija u Novom Sadu može se pogledati izložba crteža Igre bjelina subotičke autorice Ružice Miković Žigmanov. U pitanju je kombinacija radova s ranijih samostalnih izložaba i novijih crteža ove slikarice. Svi radovi su realizirani u tehnici akrila i apstraktnih su motiva. Prema riječima autorice, napravljeni su kroz kontrastnu igru crne i bijele boje, vođeni su intuicijom, unutrašnjim doživljajem i svime što je inspirira u danom trenutku. 
Art cafe Ordinacija nalazi se u centru Novog Sada, u Jevrejskoj ulici broj 4, a radovi će biti izloženi u iduća dva mjeseca. 
I. B.

Priskakanje vatre u Đurđinu

ĐURĐIN – Priskakanje vatre uoči blagdana sv. Ivana Cvitnjaka bit će održano večeras (petak, 23. lipnja) u dvorištu pored crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu, s početkom u 19 sati. Program podrazumijeva paljenje i priskakanje vatre, koju će preskakati članovi folklornih skupina, djeca i ostali posjetitelji. Uz priskakanje vatre veže se i običaj da mlade djevojke, jedna drugoj, ispletu vijenac od ivanjskog cvijeća, te će s time na glavi odigrati nekoliko bunjevačkih igara. Organizator manifestacije je UBH Dužijanca u suradnji sa župom Svetog Josipa Radnika u Đurđinu.

Tavankutsko kulturno lito: Priskakanje vatre i dječji festival

TAVANKUT – U okviru Tavankutskog kulturnog lita, HKPD Matija Gubec povodom blagdana Svetog Ivana Krstitelja, u subotu, 24. lipnja, organizira Priskakanje vatre ispred etno salaša Balažević, s početkom u 20 sati. Ovaj drevni običaj nekada se organizirao po ulicama sela i salašima. Vatra se u večernjim satima palila od svetog Ivana do Petrova. Sada je već polako zaboravljen i rijetko se prakticira, a na njegovom očuvanju radi udruga Gubec.
Sutradan, u nedjelju, 25. lipnja, organizira se XXVIII. Festival dječjeg stvaralaštva pod nazivom Djeca su ukras svijeta. Svečani program započinje u 18 sati na ljetnoj pozornici etno salaša Balažević u Tavankutu.

Znanstveni kolokvij o reosnutku Hrvatske drame

SUBOTICA – LXIX. znanstveni kolokvij na temu »(Ponovni) Osnutak drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici« bit će održan u četvrtak, 29. lipnja, u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, s početkom u 18 sati. Predavačica je Nevena Baštovanović, master profesorica književnosti i jezika. Na inicijativu i u dogovoru sa ZKVH-om Baštovanović je sačinila navedeni elaborat koji će biti predstavljen na kolokviju. Podsjetimo kako ovo nije prva inicijativa budući da je u proteklih desetak godina bilo nekoliko pokušaja obnove, odnosno stvaranja uvjeta za pokretanje Drame na hrvatskom jeziku pri nekom profesionalnom kazalištu, no sve su, zbog administrativnih onemogućavanja, ostale neostvarene. Cilj ovoga elaborata je obrazložiti i ponuditi način kako na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i jedan obuhvatan način, po modelima kako to imaju druge nacionalne zajednice u Vojvodini, osigurati održivo i trajno rješavanje ponovnoga osnutka Drame na hrvatskome jeziku u Narodnom kazalištu u Gradu Subotici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika