Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Premijerski susret

Premijer Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas dolazi u Srbiju. Bit će to prvi Plenkovićev posjet Srbiji, jedinoj zemlji regije u koju hrvatski premijer još nije kročio. Ali, Plenković u Srbiju ne dolazi na poziv, po dužnosti sebi ravne, premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić, već na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Razlog je otvorenje Hrvatskog doma – Matice, čiju je gradnju financirala Vlada Hrvatske.
No, budući da je riječ o posjetu na najvišoj razini i da je riječ o Hrvatskoj i Srbiji, susjedima čiji politički odnosi i unutarnja previranja (koja uvijek nekako potkače i Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji) uvijek izazivaju pozornost, i ovaj Plenkovićev posjet prelazi okvire hrvatske manjine u Srbiji i postao je proteklih dana medijska i politička tema u Hrvatskoj. I dok u Hrvatskoj desnica, politički centar i lijevo orijentirane stranke imaju suprotna stajališta o Plenkovićevu posjetu susjednoj državi u Srbiji, dolazak hrvatskog premijera nije u prvom planu. Potisnule su ga nepetosti na Kosovu, zategnuti odnosi s Bruxellesom, prosvjedi…
Ovo jeste prvi Plenkovićev posjet Srbiji, ali mu neće Subotica biti prvo mjesto suseta sa srbijanskom premijerkom Brnabić. Dvoje premijera susreli su se u Zagrebu, a kao što je u Subotici povod hrvatska manjina, tako je u Zagrebu Brnabićeva boravila na poziv srpske zajednice. No, prije toga primljena je u Banskim dvorima, zgradi koja je sjedište Vlade Hrvatske. Plenković u Nemanjinu 11 ovoga pute neće. Kao što se neće vidjeti ni s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Ali to svakako ne umanjuje značaj njegova posjeta Srbiji. Iz dva razloga. Prvo, nastavljaju se susreti i razgovori političkih dužnosnika dviju zemalja, iako za sada nemaju službeni karakter. Možda do sada bez velikih konkretnih rezultata i pomaka u područjima koja su na stolu bila koncem travnja u Zagrebu, ali razgovara se. Pa će možda za početak ponovno krenuti vlak za Zagreb, a onda na red stići i ona malo teža pitanja. A nije da ih nema.
I drugo, snažna je to poruka da Hrvati u Srbiji iza sebe imaju državu Hrvatsku, kao potporu ne samo kada trebaju financijsku pomoć već i da ih treba zaštititi kao manjinu. 
Čekamo i nastavak.
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika