Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DSHV: Hrvati i dalje objekti govora mržnje

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, 18. lipnja, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ocijenio je kako Hrvati u Srbiji, na žalost znaju što znači biti objektima govora mržnje i omalovažavanja.
»Hrvati, u svojoj domicilnoj državi Republici Srbiji, na žalost znaju što znači biti objektima govora mržnje i omalovažavanja. Naše je iskustvo kako se on najčešće očituje putem poruka iznesenima na društvenim mrežama, grafitima, skandiranju navijača na utakmicama, a njegove drastične oblike do skora smo gotovo svakodnevno mogli vidjeti u (ne samo) tabloidnim medijima, ali i javno izrečenim riječima pojedinih društvenih čimbenika. Posljedice takve realnosti se ozbiljno osjećaju među Hrvatima u Srbiji. Neke od njih su drastična samoizolacija od sudjelovanja u društvenoj zajednici, te izbjegavanje javnoga svjedočenja svojeg identiteta, uvjerenja, pa sve do samocenzure koja dovodi do zatajivanja vlastita jezika i imena, kako bi se prilagodilo ‘mainstreamu’. Ne samo stoga odlučno ponavljamo kako ne pristajemo na »normaliziranje« praksi govora  mržnje. Uporno ćemo ih registrirati i uvijek odlučno odbacivati te isto tako zahtijevati da ne prestanu napori da se govor mržnje sankcionira«, navodi se u priopćenju DSHV-a.  
U ovoj stranci ocjenjuju da se samo uz međusobno poštivanje, uvažavanje razlika, tolerancije drugog i drukčijeg i razumijevanja mogu nadići i riješiti one podjele u društvu koje, među ostalima, generiraju govor mržnje. »Stremimo i gradimo društvo dijaloga, gdje ćemo u zajednici različitosti pronaći motive i razloge za tolerantnu komunikaciju u kojoj će dominirati pozitivni načini imenovanja onih drugih. Vjerujemo da smo za to, uključivanjem predsjednika naše stranke u Vladu Republike Srbije, dobili partnere i među glavnim kreatorima politike u Srbiji. Sa svoje strane, Hrvati će se i nadalje trsiti biti dionicima društvenih odnosa i praksi koje se temelje na odgovornosti za riječi izrečene u području javnosti«, navodi Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika