Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjine za bolju suradnju Srbije i Hrvatske

Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji zajedno će se zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, razvoj prekogranične suradnje te zajedno poticati obnovu i redovitost rada Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije, dogovoreno je na sastanku predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji koji je održan u Vukovaru u subotu, 17. lipnja. 
Nakon razgovora potpisani su zaključci na temelju Deklaracije o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, potpisane 5. siječnja 2023. godine u Zagrebu i dugogodišnje suradnje na pitanjima važnim za obje manjinske zajednice i države, Hrvatsku i Srbiju.
U Zaključcima je navedeno i da će se zajednički poticati izravna suradnja i izrada zajedničkih sportskih i kulturnih programa između manjinskih ustanova i udruga u područjima sporta, kulture i umjetnosti. Posebno će se raditi na podizanju kvalitete kulturno-umjetničkih društava, sportskih klubova i dviju nogometnih reprezentacija, s ciljem uključivanja što je moguće većeg broja mladih. Zajednički će se poticati suradnja manjinskih organizacija i škola na području obrazovanja te organizirati ljetne škole i drugi oblici neformalnog obrazovanja i realizirati uzajamni posjeti učenika i učitelja s ciljem obogaćivanja manjinskih programa u obje zemlje.
Dvije manjine radit će i na intenziviranju prekogranične suradnje, kojom će se razvijati gospodarski potencijali, ali i poticati dijalog o otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije. U tu svrhu predlaženo  je formiranje programa ili fonda od strane obiju država uz potporu i sudjelovanje Europske unije. Program ili fond bi služio unaprjeđenju životnih uvjeta hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, radu njihovih organizacija i ustanova te obnovi i izgradnji željezničke, cestovne, riječne infrastrukture, kao i razmjeni znanja između obrazovnih, znanstvenih i drugih institucija dviju država. S tim će biti upoznate i vlade Hrvatske i Srbije, kao i Europska komisija.
Zaključke su potpisali predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, zamjenica predsjednika SNV-a Dragana Jeckov i u ime Zajedničkog vjeća općina Dejan Drakulić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika