Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska riječ na medijskom festivalu

NIU Hrvatska riječ sudjelovala je u petak i subotu, 16. i 17. lipnja, na Media in Time festivalu 2023. koji je održan u Vinkovcima i Vukovaru. Dvodnevni skup završen je panel raspravom »Manjinski mediji i identitet zajednice«. Fokus je bio na srpskim manjinskim medijima u Hrvatskoj, hrvatskim manjinskim medijima u Srbiji i na radu medija rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Govorilo se o financiranju, uvjetima rada, te prijetnjama i drugim neugodnostima s kojima se suočavaju mediji nacionalnih manjina.
Glavna urednica tjednika Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće, Andrea Radak kazala je kako su Novosti meta kontinuiranog prozivanja, verbalnih napada, prijetnji i raznih neugodnosti, koji prije svega  dolaze od desno orijentiranih stranaka. Glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević kazala je kako su Hrvati u Srbiji, za razliku od drugih manjina, pravo na sustavno informiranje na hrvatskom jeziku ostvarili tek 2002. godine. »Broj Hrvata u Srbiji opada, Hrvati su još uvijek nacionalna manjina spram koje postoji određena distanca, te se događa da neki ljudi, iako pripadnici hrvatske manjine, ne žele biti u Hrvatskoj riječi. Isto tako, događalo se da nam tijela vlasti uskrate odgovore na neke problemske teme koje smo radili u našem tjedniku«, kazala je urednica Hrvatske riječi.
Drugu godinu zaredom na ovom festivalu dodijeljene su i nagrade Hrvatskog društva novinara za lokalno novinarstvo Siniša Glavašević i Anđelko Erceg. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika