Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Đerlek: »Bez ravnomjernog razvoja regija neće biti ni razvoja države«

Ministar bez potrfelja zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj Republike Srbije Edin Đerlek organizirao je u petak, 16. lipnja, u palači Srbija radni doručak s predstavnicima medija. Kako je naveo, cilj sastanka bio je upoznati javnost s najznačajnijim aktivnostima Kabineta za naredno razdoblje.
Prema njegovim riječima, Kabinet stavlja akcent na razvoj malih devastiranih područja. 
»Ako ne razvijamo naše regije ravnomjerno, ne možemo imati stabilnu ekonomsku priliku niti razvoj i rast države. Ne smiju se razvijati samo Beograd i djelomično Vojvodina, sve regije su važne«, poručio je ministar bez portfelja. 

Kulturni i sportski sadržaji

Kao najznačajniju mjeru za razvoj nerazvijenih područja Đerlek je izdvojio nedavno raspisan Javni poziv za prijavu projekata za Program poticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2023. godini kojim je omogućeno da se za jedan ili više projekata prijavljuju jedinice lokalne samouprave, samostalno ili u suradnji s akreditiranim razvojnim agencijama. Opredijeljena sredstva za Program iznose 325 milijuna dinara i bit će raspodijeljena kroz 31 projekt od kojih su za Vojvodinu planirana tri. 
»Projekti se uglavnom fokusiraju na poboljšanje infrastrukture, prije svega komunalne i cestovne. Važno nam je i poticanje poduzetništva mladih i žena. Na ovaj način pokušavamo oživjeti slabije razvijene krajeve i stvoriti preduvjete za njihov dalji razvoj i rast. Rješavanje tog problema je ključno. U svijetu vlada teška ekonomska situacija, koja se odražava i na Srbiju, naročito na naša devastirana područja. Ona rapidno nestaju i tome trebamo posvetiti više pozornosti, jer su to i pogranična naselja te će sve prerasti i u sigurnosno pitanje u budućnosti«, upozorio je ministar. 
Naveo je on kako je važno promijeniti pristup pomoći ovim područjima, jer dosadašnje aktivnosti nisu dale dobre rezultate. 
»Kada država daje novac, subvencionira neku nerazvijenu općinu, priča se ondje i završi. Vidimo da to ne daje dugoročne rezultate i da nam treba potpuno nova metoda. Trebamo početi iskorištavati resurse koje imamo u određenim regijama i stavljati ih u funkciju razvoja toga prostora. To ne znači da se trebamo odreći subvencija od države već uskladiti i jedno i drugo kako bi došlo do razvoja«, smatra Đerlek.
Prema Đerlekovim riječima, regionalni razvoj je, pored ekonomskog, i socijalno pitanje jer, kako navodi, ljudi neće ostati u svojemu mjestu ako im se osigura dobra cesta. Treba im pružiti i odgovarajući kulturni i sportski sadržaj, jer je upravo dostupnost takvog sadržaja razlog zašto mnogi ruralnu sredinu zamjenjuju urbanom, smatra ministar. 

Nova kategorizacija općina

U procesu je izrada nove metodologije kojom će se vršiti kategorizacija općina i gradova kako bi ih na osnovu dobivenih rezultata Vlada adekvatno mogla financirati. Đerlek ističe da je izrada nove metodologije koju radi Kabinet Ministarstva za ravnomjerni regionalni razvoj u suradnji s resornim stručnjacima prijeko potrebna jer je aktualna verzija zastarjela. 
»Postojeća metodologija je donesena 2014., a na temelju podataka iz 2012. To znači da mi 13 godina nemamo ažurirane podatke o stupnju razvijenosti naselja, nemamo metodologiju koja utvrđuje adekvatno stanje u općinama i gradovima.«
Zaključio je Đerlek kako je priča regionalnog razvoja kompleksna, na kojoj ne treba raditi samo jedno ministarstvo već cijela Vlada.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika