Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ima i tko i na koga prenijeti znanje

»Pravljenje domaće tarane na tradicijski način« naziv je radionice koja je od prije nekoliko godina uvrštena u program manifestacije Dužijance. Cilj radionice je pripraviti taranu za Takmičenje risara gdje se ona i kuha, ali i predstaviti onima koji ne znaju cijeli proces pravljenja ove tradicionalne hrane bunjevačkih Hrvata.
Radionica je održana 17. lipnja kod Etno salaša Đurđin, tj. u dvorištu župe u Đurđinu, a u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca. U radionici je sudjelovalo petnaestak žena iz Đurđina i Subotice.

Brašno i jaja

Sudionici radionice imali su na raspolaganju za pravljenje tarane sve što im treba – brašno, jaja, sol i vodu. Podijelili su se u nekoliko skupina i pravili ju onako kako znaju. Miješali su oštro i meko brašno i u prosjeku na 3 kg brašna dodavali 12 jaja pomiješanih s vodom. Kako nam je rekla Marija Matković iz Đurđina, važno je postupno dodavati jaja u brašno u vidu špricanja da se ne bi stvorili grumenovi. Nakon zakuhavanja uslijedilo je prosijavanje tijesta kroz rešeto, tarenje kroz protok i sušenje. Iako je proces pravljenja bio brzo završen, kuharice ističu da je potrebno još dan-dva da se napravljena tarana osuši.

Pet novih polaznica

Organizatorica radionice Marija Kujundžić kaže kako je svake godine, pa i ove, interesiranje za događaj veliko. Ove godine, ističe ona, ima čak pet novih mladih polaznica radionice što ju posebno raduje. Prema riječima Kujundžić, za pravljenje tarane, pečenje kruha i kišeljenje mlijeka za Takmičenje risara nije problem naći žene dobrovoljce, dok već za risare koji će kositi ris na spomenutoj manifestaciji nije veliki odaziv. 
Tarana koja se pravila na radionici koristit će se za kuhanje tijekom Takmičenja risara. Organizatori će natjecateljima osigurati sve sastojke potrebne za kuhanje; pored tarane, dobit će i kobasicu pripravljenu na Risarskom disnotoru također u organizaciji UBH-a Dužijanca, krumpire, mast itd. Zainteresirani za sudjelovanje u natjecateljskom dijelu programa kuhanja tarane 8. srpnja mogu se još uvijek prijaviti kod Ivana Piukovića iz UBH-a Dužijanca.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika