Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Kultura prioritetno područje 
za financiranje

Na sjednici Savjeta za nacionalne manjine u Srbiji, održanoj 22. lipnja usvojen je Prijedlog programa za dodjelu sredstava iz Proračunskog fonda za nacionalne manjine, kojim je predviđeno da je kultura prioritetno područje u kojem se programi i projekti financiraju u 2023. godini. Cilj natječaja će biti unaprjeđenje i jačanje kulturno-jezičnog identiteta nacionalnih manjina u Srbiji. Sredstva su osigurana Zakonom o proračunu Srbije i iznose 30.000.000 dinara. Sredstva će biti dodijeljena putem javnog natječaja koji će tijekom srpnja raspisati Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Sjednici je predsjedao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koji je i zamjenik predsjednika Savjeta Tomislav Žigmanov, a prisustvovali su predstavnici nacionalno-manjinskih vijeća kao i predstavnici više ministarstava.

Vojnić dopredsjednica 
Koordinacije 

Na sjednici Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji održanoj 22. lipnja predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić izabrana je za dopredsjedavajuću. 
Makedonsko nacionalno vijeće je na ovoj sjednici Koordinacije predalo predsjedanje Romskom nacionalnom vijeću, a iduće godine predsjedanje preuzima Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji.

Sjednica Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske u Cavtatu

Druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske održala se u Cavtatu od 27. do 30. lipnja.
Tijekom održavanja sjednice raspravljalo se o brojnim aktualnim temama vezanim za odnose Hrvatske s Hrvatima koji žive izvan nje, između ostalog o razvoju suradnje, o izazovima povratka i useljavanja u Hrvatsku i aktualnostima koji se odnose na demografiju, o temi kao što je globalna prepoznatljivost Hrvatske kao i vanjskopolitičkom položaju Hrvatske i odrazima na Hrvate koji žive izvan matične domovine. Također, razgovaralo se o izazovima i perspektivama vezanim uz položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i o položaju hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država te aktualnostima u europskim i prekomorskim državama u kojima živi hrvatsko iseljeništvo.
Savjet pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske. Članove Savjeta, pripadnike Hrvata izvan Hrvatske imenuje Vlada na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Riječ je o 55 predstavnika udruga, organizacija i institucija Hrvata iz cijeloga svijeta, koji su angažirani u očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta, aktivni u radu svojih zajednica i koji svojim radom i djelovanjem daju doprinos u unaprjeđenju odnosa s hrvatskom domovinom. Osim predstavnika Hrvata izvan Hrvatske, imenovani članovi Savjeta su i predstavnici državnih tijela, institucija te Katoličke Crkve i organizacija civilnoga društva.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika