Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpora Krapinsko-zagorske županije HNV-u

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar potpisali su 23. lipnja ugovor o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.
Vojnić je rekla da bez pomoći i podrške iz Hrvatske HNV ne bi mogao funkcionirati kao krovna institucija. 
»Mogli bismo imati samo troje uposlenih i zaista ne bismo mogli zadovoljiti potrebe naše zajednice, a imamo velikih i projekata i planova. U nekoliko posljednjih godina i nekoliko županija je dodatno financiralo HNV, a to su najviše bile Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija, ali se ove godine rodila inicijativa iz Krapinsko-zagorske županije i župana Kolara da se na neki način formalizira ta potpora te da sve županije izdvoje određeni iznos kako bi HNV mogao nesmetano funkcionirati«, rekla je Vojnić osvrnuvši se na odluku Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija da se usustave dosadašnje pojedinačne pomoći županija.  
»Vjerujem da ćemo nakon odluke Izvršnog odbora, koju smo donijeli u Osijeku, tijekom godine potpisati okvirni sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i HNV-a, a nakon toga će svaka županija pojedinačno potpisati ovakav ugovor kakav smo mi danas potpisali, kao što je rekla Jasna Vojnić, s određenim financijskim iznosom koji će dati sigurnost i veću širinu i na neki način obuhvat aktivnosti koje će moći provoditi HNV«, istaknuo je Kolar.
Od sljedeće školske godine Krapinsko-zagorska županija dodijelit će i četiri stipendije – dvije studentske te dvije učeničke za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.
 »Vjerujem da će taj primjer popratiti i moji ostali kolege i da ćemo u vrlo kratkom roku osigurati i omogućiti da HNV dodijeli na godišnjoj razini 40-ak stipendija i vjerujem da će to biti još jedan važan iskorak u njihovom radu«, rekao je Kolar.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika