Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Bodrog na Osojniku

OSOJNIK – Članovi dječje folklorne skupine KUDH-a Bodrog iz Monoštora gostovali su protekloga vikenda na Osojniku, na 9. festivalu Malog folklora i baštine, u organizaciji KUD-a Sveti Juraj iz Osojnika. Osojnik je mjesto u sastavu grada Dubrovnika. Djeca su ovom prigodom prikazala bogatu tradicijsku baštinu Hrvata iz Monoštora. 

Sorgg u Vukovaru

VUKOVAR – HKU Antun Sorgg iz Vajske sudjelovala je na 15. susretu folklornih društava Dunav svome gradu u Vukovaru. U svečanom mimohodu kroz grad članovi udruge prikazali su nošnje, a na pozornici su nastupile Valentina Kovačev i Emilija Rajić s pjesmom Josipa Dumendžića Ostani mi ponosita uz pratnju tamburaša domaćeg HKGD-a Dunav. U drugom dijelu programa Valentina i Emilija pjevale su šokačke pjesme iz Bačke. Manifestacija se održava u sklopu Dunav festa, a ove je godine okupila 200 sudionika. 

Gupčevi folkloraši u Lazarevcu

LAZAREVAC – Srednja folklorna skupina HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta gostovala je na festivalu dječjeg folklora u sklopu Vidovdanskih svečanosti u Lazarevcu. Djeca su se predstavila bunjevačkim plesovima. Domaćin im je bio KUD Diša Đurđević iz Vreoca. 

30. izdanje Festivala europskog filma Palić

PALIĆ – Jubilarno, 30. izdanje Festivala europskog filma Palić bit će održano od 15. do 21. srpnja dok predfestivalski program počinje već sutra, 1. srpnja. U okviru predfestivalskog programa, kao i prethodnih godina, bit će prikazani filmovi u pet selekcija, pa publika može pogledati po sedam filmova u okviru Best of Europe i Europe4Kids programa. Odmah nakon toga, na velikom platnu kina Eurocinema bit će prikazan Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, dok će na velikom platnu u centru Subotice biti održan program Klasici na trgu.
U službenom programu festivala na Ljetnoj pozornici, u kinu Abazija na Paliću, kao i kinima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, bit će prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa: Glavni natjecateljski program, Paralele i sudari, Mladi duh, Zemlja u fokusu, Novi mađarski film, Novi europski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, Selekcija filmova sa Zsigmnod Vilmos festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dvaju festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.
Osim filmskog programa, i ove godine posjetitelje na Paliću očekuje i bogat prateći program. Izložbe posvećene istoriji FEF Palić, filmskim plakatima kao i velikanu srpskog glumišta Miji Aleksiću bit će postavljene na festivalskim lokacijama, a očekuju nas i promocije knjiga, panel diskusije i koncerti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika