Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Putovanje kroz raskošan pjesnički svijet

U nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata objavljena je knjiga izabranih pjesama Antuna Gustava Matoša naslovljena Domovini iz tuđine. Izbor pjesama i predgovor potpisuje Nevena Baštovanović, a urednica knjige je Katarina Čeliković. 
Matoš (1873. – 1914.) je jedan od najvećih hrvatskih književnika koji ima nekoliko dodirnih točaka s Hrvatima u Srbiji. Naime, po djedu s očeve strane vuče bunjevačko podrijetlo (u svojoj autobiografiji piše kako je »Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem«). Otac mu je rođen u Plavni, gdje mu je živio djed kojega je posjećivao. Osim toga, u dva navrata (1894.-1898. i 1904.-1908.) živio je u Beogradu. Trijenalna nagrada ZKVH-a za najbolju knjigu poezije, fondacija u Beogradu te udruga u Plavnoj nose njegovo ime. Imajući u vidu navedeno, knjiga je tiskana u okviru projekta »Godine novog preporoda« kojeg provode ovdašnje hrvatske institucije, udruge i pojedinci predvođeni ZKVH-om.
Kako u predgovoru navodi Nevena Baštovanović, od 41 godine života Matoš je čak 14 godina proveo izvan domovine »što je emotivno intenziviralo i višestruko odredilo njegov odnos prema Hrvatskoj koju što joj je bliže više kritizira, a što je dalje od nje više idealizira«. 
U knjigu je uvršteno šezdesetak pjesama posloženih u sedam cjelina. 
»Pjesme u ovom izboru donosimo u osobnoj dramatizaciji čitanja Matoševe lirike s težnjom grupiranja i osvjetljivanja dominantnih tema koje bez obzira na konkretnu posloženost pjesama provijaju cjelokupnom Matoševom lirikom«, piše Baštovanović.
»Pjesme prve cjeline okupljene su oko motiva prirode, osobito cvijeća, uz pejzaže koji su preslika titraja duše ili u dosluhu s osjećanjima i razmišljanjima lirskog subjekta o ljubavi, smrti, prolaznosti, samoći i drugim ljudskim nemirima. Drugom skupinom pjesama dublje se ponire u autoreferencijalna pitanja kao najznačajnija za jednog samosvjesnog pjesnika, a ljepota radi ljepote (larpurlartizam) pronalazi se najvažnijim zahtjevom za pjesmu. Ljubavne pjesme i motivi u Matoša su veoma brojni, a u trećoj cjelini knjige nalaze se pjesme u kojima je s jedne strane opjevana himerična idealna draga te s druge strane kritizirana prevrtljivost i površnost ženske naravi. Domoljubna poezija je neizostavni i središnji dio Matoševa opusa, a u ovome izboru otvaraju ga pjesme posvećene članovima obitelji te nastale u autobiografskim kontekstima značajnim za ovdašnje Hrvate. Nakon toga slijede ponajbolje patriotske pjesme prožete dramatikom događaja iz hrvatske povijesti te polemičke pjesme oštrog (samo)kritičkog pera. Ovome se pridružuje poema Mora, vrhunsko djelo Antuna Gustava Matoša, kojim je u najmanju ruku nagoviješten slobodni stih u hrvatskoj poeziji. Šesti dio zbirke očitiji je i zaokruženiji intertekstualni pjesnički dijalog, dok se u posljednjem dijelu nalaze pjesme socijalnoga karaktera«, pojašnjava Baštovanović.
Kako zaključuje, ovo je »samo jedan od mogućih, moguće i jednostavnijih, tokova na putovanju kroz raskošan pjesnički svijet Antuna Gustava Matoša i neka posluži kao karta za samostalni istraživački pothvat budućem čitatelju«.
Knjiga sadrži biografiju književnika te Tumač manje poznatih riječi i izraza.
Knjiga se može nabaviti online na portalu Zavoda (www.zkvh.org.rs): klikom na opciju Izdavaštvo – knjige ili u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) te naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom (024/535-53)  po cijeni od 500 dinara. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika