Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od pustinjskog bluesa do sevdaha

Subotički world music festival Etnofest doživio je svoje jubilarno, dvadeseto izdanje, kroz četiri večeri (od 22. do 25. lipnja) na Paliću. Ovaj, na prvi pogled mali festival, u stvari iza sebe krije jednu bogatu povijest. Od svog nastanka Etnofest je ugostio neke od najznačajnijih svjetskih imena world musica (glazbe svijeta) poput Eba Taylora i njegove Afrobeat Akademije, skupine Garifuna Collective iz Belizea, španjolskog izvođača La Trobe Kung Fu, ali i iz naše regije poput Vlatka Stefanovskog, Tamare Obrovac & Transhistria Ensemblea, Orthodox Celtsa... ali i mnoge druge. Imajući sve to u vidu, kao i izvrstan ovogodišnji program, nikako ne možemo reći kako je riječ o »malom« festivalu: naprotiv, Etnofest je jedan od najboljih i najzanimljivijih festivala koje možete posjetiti u Subotici, a vjerojatno i šire. 
Prve festivalske večeri publika je imala priliku čuti ruskog eksperimentalnog glazbenika ZAR-a, kao i izvrsni subotički kvartet Todorrica. Petak je nažalost, više obilježilo snažno nevrijeme koje je pogodilo Suboticu i Palić, ali prije svega toga publici se predstavio jedan zanimljivi duo iz Italije – Tangram, grupa kojoj savršeno pristaje glazbena odrednica world music, jer zaista Tangram crpi inspiraciju iz svih krajeva svijeta. Kažu kako je ovo i prvi put da je netko na festivalu svirao na kori – tradicionalnoj afričkoj harfi. Sve pohvale za makedonsku grupu Perija koja je zbog nevremena morala improvizirati, te je publika bila nagrađena jednim jedinstvenim akustičnim setom. Nadam se da će se za njihovu balkansku dark folk glazbu naći mjesta i na nekom od budućih izdanja Etnofesta. Iste večeri nastupio je i marokansko-mađarski ansambl Tariqa sa svojim pustinjskim bluesom ili »rokenrolom starim 4.000 godina«. 
Subotnji program otvorila je fantastična Gaia Mobilj iz Italije koja sa svojim loopovima, samplovima i raznim instrumentima stvara jedinstveni zvuk koji bih ja krstio kao – world pop music! Večer su priveli kraju, našoj publici već dobro poznati, kultni reggae sastav Killo Killo Banda iz Novog Sada.  
Posljednjeg festivalskog dana smo imali prilike čuti Sofiju Labropoulu, grčko-austrijsku glazbenicu, koja nam je također predstavila jedan neobičan orijentalni žičani instrument – kanun. U njenoj glazbi sudaraju se zvuci Mediterana i Orijenta, srednjovjekovne bizantske i suvremene glazbe. Festival je službeno zatvoren nastupom mostarskog Damira Imamovića, vjerojatno jednog od najjačih imena na regionalnoj world music sceni. Velika terasa na Paliću bila je puna zainteresirane publike, a Damir je uz pratnju benda demonstrirao točno koliki je veliki majstor sevdaha. Prigodan završetak jednog festivala koji već dvadeset godina približava Subotičanima glazbu svijeta i gdje se uvijek može čuti nešto novo i zanimljivo. Vidimo se na 21. Etnofestu.
Ivan Benčik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika