Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sluga Božji Gerard okupio vjernike

U Karmelićanskoj crkvi u Somboru u petak i subotu, 23. i 24. lipnja, proslavljeno je Gerardovo – rođendan za nebo sluge Božjeg oca Gerarda Tome Stantića. 
Središnju euharistijsku proslavu predvodio je 24. lipnja nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru Vinko Puljić u zajedništvu s upraviteljem Subotičke biskupije mons. Ferencom Fazekasom, vicepostulatorom Kauze ocem Zlatkom Žuvelom i brojnim drugim svećenicima.
Kardinal Puljić je u propovijedi usporedio poslanja o. Gerarda i Ivana Krstitelja, s obzirom na to da slave rođendan isti dan, jedan za nebo, a jedan ovozemaljski. Istaknuo je kako su obojica u potpunom pouzdanju u Boga tražila i na koncu i pronašla Njegovu volju. 
»Gerard se odlučio za karmelski red, a sv. Ivan je u pustinji otkrio da njega Bog sprema da pokaže Isusa. I to je učinio na rijeci Jordan, krštavao je i najedanput se pojavi Isus. Iako je rođak, nisu se poznavali. Duh sveti mu ga je pokazao. Evo janje Božje. To je glavna uloga Ivana Krstitelja. Zato se i rodio na ovaj svijet. Kad su o. Gerarda dok je sjedio u klupi pitali što tu toliko čekaš u klupama, on reče ‘čekam duše’. Ista služba pokazati ljudima Isusa«, rekao je Puljić. 
U propovijedi nadbiskup se posebno obratio roditeljima. 
»Izgubit ćete djecu ako nemate vremena s njima pričati, moliti, svedočiti... ‘Nemam vremena’, vele. Ama za koga nemaš vremena? Za svoje dijete?! Vrlo opasno mišljenje današnjeg vremena. Ivan Krstitelj je imao ulogu pokazati Isusa Krista kao i otac Gerard koji je cijeli život služio i dovodio ljude Isusu. Naša je služba životom i riječju svjedočiti i pokazati Isusa. Nikoga na zemlji nema važnijeg. Okupljajmo djecu oko sebe, učimo ih moliti, pričati s Isusom, govoriti mu koliko ga volimo«, naglasio je Puljić.
Na koncu, propovjednik je istaknuo osobinu koju dijele i o. Gerard i Ivan Krstitelj, a to je poniznost te dodao kako je pokora važna. 
»Bez žrtve se ne može ništa uspjeti. Od malena se trn oštri. Od malena se uči znati svoj križ prihvatiti, žrtvu prihvatiti i samo tako shvatiti, samo kroz to mogu rasti u ljubavi. Bez žrtve nema ljubavi. To je priča. Žrtva pokazuje kakvu ljubav nosi. Zato od ove dvojice učimo kršćansku hrabrost, spremnost za žrtvu, ustrajnost i strpljivost u našoj svakdašnjoj borbi«, kazao je nadbiskup Puljić. 
Svetu misu su uzveličali članovi Katedralnog zbora Albe Vidaković pod vodstvom Miroslava Stantića, mladi u narodnim nošnjama i brojni hodočasnici iz cijele biskupije koji se na ovaj datum svake godine okupljaju u Somboru. 
Karmela Malenić
Fotografije Zvonik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika