Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Drago Biokovo, oprosti

Istina je da nemam uvijek ideju o čemu pisati. Što je, naravno, normalno. U tim trenucima koristim razne metode pronalaska inspiracije u nekim destinacijama, a najdraže su mi priče s prijateljima. Tako je danas u povratku s vikendice krenula tema čime bih svima nama mogla zagolicati maštu. Prvi dojam je da sam pisala o puno mjesta, ljudi, prirodnih lokacija, čuda... Sedam, ako ne i više godina, gotovo svakoga tjedna jedna tema, dalo je puno priča. Srećom, naš je planet neiscrpan, pa će se proizvoditi još mnogo toga. Ali ono što je moj dojam i iznenađenje je da nisam pisala o parku prirode Biokovo. Jednostavno ne mogu vjerovati. Spomenula sam ga na popisu hrvatskih parkova prirode, ali mu nisam posvetila pozornost koju zaslužuje.
Ako netko ne zna, Biokovo se nalazi na području gradova Makarske i Vrgorca, te općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Zagvozd, Zadvarje i Šestanovac. Planinski je to masiv u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji odvaja Jadran od Zagore. Proteže se od prijevoja Dubci na zapadu do prijevoja Sarnač na istoku, te od prijevoja Turija iznad Župe na sjeveru do poluotoka Makarska Osejava na jugu. Biokovski masiv u širem smislu obuhvaća planine Rilić i Sutvid kao jednu cjelinu, te Vrgorsko gorje s grebenima Šibenika, Mihovila i Matokita kao drugu.
Sada, kada smo se podsjetili na geografske odrednice, možemo se baciti na delikatese.
Prva u nizu je svakako Skywalk – vidikovac Nebeska šetnica. Smješten na visini od 1.228 metara nad morem, s podom od stakla, vidikovac pruža fantastičan pogled na more i otoke. Za vrijeme vjetrovitih i sunčanih dana može se vidjeti i Italija. U sklopu vidikovca je izgrađen i geološki stup kao trodimenzionalni prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas. Pored se nalaze i geološke tablice vremena, opis starosti i vrsta stijena. Nebeska šetnica je sasvim dovoljan povod da se provozate biokovskom cestom i na nekih 6 kilometara od Makarske doživite adrenalin šetajući staklenim mostom i gledajući prelijepi Jadran iz ptičije perspektive. Ako nikada do sada niste poželjeli da ste ptica, sada sigurno hoćete.
Park prirode Biokovo ima izuzetno bogatu floru i faunu. Ipak, u ovom članku ne bih se zadržavala na tim detaljima, ali ne mogu odoljeti da ne spomenem Botanički vrt Kotišina, ograđeni dio prirode čija je svrha očuvanje prirodnih oblika vegetacije s autohtonom florom. Na relativno maloj površini od 16,5 ha nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjari, česme, strme stijene, oranice, te kanjon Proslap s istoimenim vodopadom koji je veći dio godine suh, a oživi tek za vrijeme velikih kiša. Vrt je osnovao dr. fra Jure Radić (1920. – 1990.), franjevac i znanstvenik, sa svrhom znanstvenog istraživanja i promatranja, zaštite i očuvanja te popularizacije i upoznavanja flore Biokova.

Tematske šetnje

Kada ste u mjestima s tako lijepom prirodom, šetnja je najbolji način da doživite mjesto u punom sjaju. Poseban ugođaj su priče koje možete čuti od mještana i ljudi koji su tu proveli dosta vremena. Kad se sve to spoji, dobije se interpretativna šetnja. U Makarskoj to iskustvo pruža Poljakinja Agata Ravlić. Nekoć pastirica, a sada mljekarica, Mare iz Kotišine provest će vas svojim zaseokom, čarobnim mjestom. Ispričat će vam zanimljive priče, poučne, dirljive, smiješne, pa i strašne. Malo, čarobno i zeleno selo smješteno u podnožju Biokova ispričat će vam prekrasne priče i probuditi istraživača u vama. Mare, pravim imenom Agata, tzv. storytelling radi s puno ljubavi i strasti i u pravom kostimu. Kao »mljekarica Mare« oduševljava svojim izgledom i nudi nesvakidašnje, a tako obično iskustvo,
Možete li sebe zamisliti kao promotora mjesta u kojem živite? Imate li spreman storytelling? Ja da.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika