Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Transferi i glasine

 

Svakoga ljeta, pored užarene temperature zraka, sportska javnost se doslovno užari od potencijalnih velikih transfera i glasina o njima. Jer, novinari love senzacije u želji da prvi oglase odluku poznatog nogometaša i njegovu grandioznu promjenu klupske sredine. Ista je priča i kada su najbolji hrvatski nogometaši u pitanju, pa evo nekoliko najsvježijih primjera.

Luka Modrić

Iako se na sve strane pisalo o »monstruoznoj« ponudi iz Saudijske Arabije vrijednoj nekoliko stotina milijuna dolara (navodno 200 po sezoni), najbolji hrvatski nogometaš svih vremena Luka Modrić odlučio je ostati vjeran bijeloj majici kraljevskog kluba (488 odigranih utakmica) i nastaviti svoju mega uspješnu misiju u Real Madridu (23 trofeja, uključujući i pet naslova pobjednika Lige prvaka). Točan iznos produljenja vjernosti na još godinu dana (do 30. lipnja 2024.) nije poznat javnosti.

Marcelo Brozović

Za razliku od svog kapetana u reprezentaciji Hrvatske, najveći trkač i jedan od najzahvalnijih veznih igrača vatrenih ikada – Marcelo Brozović nije odolio arapskim milijunima i za golemu godišnju plaću (govori se o 20 milijuna) napustio je Inter (Milano) i pridružio se Cristianu Ronaldu u momčadi Al Nassr iz Ryada. U borbi za Broza bila je dugo i Barcelona, ali zbog opće poznatih financijskih problema nije mogla konkurirati konkurenciji iz Saudijske Arabije.
Mateo Kovačić

Standardni vezni igrač Hrvatske reprezentacije Mateo Kovačić zamijenio je tamno plavu majicu Chelsea za svijetlo plavu prvaka Europe i Engleske Manchester Cityja. Transfer je vrijedan 30 milijuna funti. 

Ivan Perišić

Nakon što je Ange Postecoglou, novi trener Tottehama, objavio popis igrača na koje ne računa u sljedećoj sezoni Ivan Perišić primoran je tražiti novi klub. Spominje se povratak u Inter (Italija), šuška se o mogućem odlusku u Fenerbahçe (Turska), a nisu bez osnova niti govorkanja o mogućem odlasku put Saudijske Arabije. Navijači Hajduka bi ga, najradije, željeli u bijeloj majici »majstora s mora«. 

Dominik Livaković

Standardni vratar Dinama i Hrvatske, jedan od najboljih pojedinaca na prošlom SP u Katru, Dominik Livaković je već mjesecima (glasine) u mogućim transferima. Spominjala se isprva Turska (Fenerbahçe), potom je, neslužbeno i glasoviti Manchester United iskazao interes, ali je čini se najkonkretniji u lovu na najboljeg hrvatskog vratara današnjice ipak španjolski Villareal. Posljednja ponuda na stolu je vrijedna 7 milijuna eura, a Dinamo navodno traži više...

Bruno Petković

Iako se uz njegovo ime vežu spektakularni golovi u iznimno važnim nastupima za Hrvatsku (izjednačujući pogodak Brazilu na SP u Katru, pogodak Nizozemcima u polufinalu završnog turnira Lige nacija), ali i vrlo solidne igre za Dinamo u proteklim sezonama (domaće prvenstvo i europski susreti) – Bruno Petković još uvijek nije posve siguran u promjenu klupske sredine. Najkonkretniji je Trabzonspor kojega vodi hrvatski trener Nenad Bjelica i navodno je Dinamu ponuđena svota od 3 milijuna eura.

Borna Sosa

Još jedan vatreni u raskoraku je između napuštanja kluba i željene promjene sredine – Borna Sosa. Nakon pet godina u Stuttgartu pričuvni bek Hrvatske bi rado promijenio sredinu, ali trenutačno nema adekvatnu ponudu. Zimus je Bayer Leverkusen nudio za njega 10 milijuna, ali je Stuttgart tražio između 15 i 20. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika