Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na novoj adresi

Poslije 1054 brojeva Hrvatske riječi, 20 godina rada i isto toliko godina podstanarskog staža, broj koji Vam je u rukama pripremili smo u novoj redakciji. Poslije dva desetljeća skućili smo se. U Hrvatskom domu – Matici, gdje je svoj prostor dobila i redakcija Hrvatske riječi. Rađen po mjeri suvremenih redakcija.
Jeste pandemija covida-19 pokazala da se novine mogu pripremiti i bez ulaska u redakciju. Jeste da je posao novinara na terenu. Jeste da novinari nisu ukalupljeni u radno vrijeme, jer naš posao podrazumijeva neposredne kontakte sa zajednicom, terenski rad, istraživanje... Za nas ne važi zaključali smo ured u petak u 16 sati i do ponedjeljka smo mirni, jer novinarstvo je poziv, a ne posao s definiranim radnim vremenom.
Ali redakcija jeste mjesto kreativnog rada, mjesto gdje od ideje, materijala s nekog događaja, fotografije, neobveznog razgovora nastaju tekstovi. I često razgovor s kolegama pomogne da se neka priča sagleda drugačije, možda temeljitije, da se da bolji naslov, nađe još jedan sugovornik, traga još malo... I zato su, usprkos suvremenim načinima komunikacije koji omogućuju da se novine pripreme s bilo kog mjesta, redakcije potrebne i danas.
Kada sam prije nekoliko dana podsjetila jednog od vanjskih suradnika da kasni sa slanjem teksta, odgovor je bio: »pa što je to, samo ga ubacite kad stigne«. Ali novine nisu oglasna ploča i ne prave se tako jednostavno.
Prije nego što bude spreman za tisak tekst se pročita nekoliko puta, ispravi, možda skrati, promijeni naslov... I tek kada svi tekstovi planirani za stranicu budu gotovi, posao mogu preuzeti tehnički urednici. Onda se još jednom čita, uspoređuje, pa i pored svega toga (da ne zvuči kao pravdanje) greške su moguće. Naročito ako se puno toga radi u posljednji tren.
A na nama je danas ne samo priprema tekstova za tjednik već i tekstova za internetsku stranicu i društvene mreže, jer već odavno vijesti koje se objave nekoliko sati poslije više i nisu vijesti. 
I to je samo jedan od izazova koji je pred nama. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika