Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uzvratni posjet dugogodišnjih partnera

Djelatnici učeničkih domova Marija Jambrišak i Dora Pejačević iz Zagreba posjetili su u srijedu Hrvatsko nacionalno vijeće koje odnedavno djeluje u novom objektu Hrvatskog doma – Matice u Subotici. Goste su primile predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić i članica IO zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.
Suradnja između HNV-a i učeničkih domova u Hrvatskoj postoji već niz godina, a ogleda se u prvom redu kroz osiguravanje smještaja učenicima hrvatske nastave prigodom ekskurzija i izleta u matičnu domovinu. Učenički domovi su također sudjelovali i u prikupljanju udžbenika i knjiga za potrebe ovdašnjeg obrazovanja na hrvatskom jeziku, a ovom prigodom darovali su knjige i slikovnice za hrvatske jaslice i vrtiće u Subotici.
Ravnateljica Učeničkog doma Marije Jambrišak Josipa Galić kaže kako će učenički domovi iz Hrvatske i dalje podupirati Hrvate u Srbiji.
»Zahvaljujući bivšoj ravnateljici Doma Ljubici Banović postoji dugogodišnja suradnja s Hrvatima u Vojvodini. U sklopu te suradnje, rodila se ideja da dođemo u uzvratni posjet da vidimo tu cijelu priču; što Hrvati u Vojvodini rade i na koji način čuvaju svoj hrvatski identitet i kulturu«, kaže Galić.
U posjetu je bila i ravnateljica Učeničkog doma Dore Pejačević i predsjednica učeničkih domova središnje Hrvatske – Grada Zagreba Suzana Jambrešić.
»Ovo što smo danas čuli i vidjeli o aktivnostima hrvatske zajednice prenijet ćemo u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Nadamo se da će novo sjedište institucija pridonijeti još uspješnijem radu vaše zajednice u Srbiji. Naša daljnja suradnja ići će u dogovoru s predstavnicima zajednice i u smjeru koji će biti potreban. Naša potpora vama daje krila i snagu, koja vam je potrebna u ovim teškim vremenima. Naš posjet poticaj je da i dalje surađujemo i budemo vama na usluzi u svim pogledima gdje vam možemo pomoći«, kazala je Jambrešić.  
Članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević ističe značaj ovakve vrste potpore Hrvatima u Srbiji.
»Potpora učeničkih domova nam puno znači, jer učenici ne plaćaju smještaj što cijene izvannastavnih aktivnosti čini pristupačnijim. Ovo je uzvratni posjet djelatnika dvaju domova, a u skladu s našim potrebama ovom prigodom darovali su nam knjige i slikovnice za jaslice i vrtiće«, kaže Stipančević.  
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika