Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uživanje u čarima ljeta

Učenici cjelovite nastave na hrvatskom, šestog, sedmog i osmog razreda, te srednjih škola boravili su protekloga tjedna na ljetnoj školi hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na Cresu. Ove godine s animatorima išlo ih je 42. 
Tijekom sedam dana boravka na ovom hrvatskom otoku za djecu i mlade pripremljen je bogat program. S obzirom na to da su boravili u samostanu sv. Frane dan im je bio prožet duhovnim sadržajima, radionicama, sportskim aktivnostima te, naravno, kupanjem u moru. Zahvaljujući dobroj suradnji i s lokalnom zajednicom za polaznike škole osiguran je i jednodnevni izlet u Mali Lošinj u aqua park Čikat. 
Upravo je ovaj izlet u Čikat nešto što će dugo pamtiti učenica osnovne škole iz Đurđina Sara Dulić. »Prvi put sam bila na Cresu i jako mi se sve sviđa. Jedina sam iz Đurđina išla ali to mi nije bio problem jer sam stekla nove prijatelje i svi smo bili skupa. Bile su zanimljive i radionice, ali izlet u aqua park mi je bio najbolji«, kaže Sara.
Marko Cvijetić, učenik je gimnazije iz Subotice i na Cresu je bio već nekoliko puta. Kaže kako se uvijek lijepo proveo pa i ovaj put. Pored dobroga društva i kupanja izdvojio je duhovne razgovore sa svećenikom koji je putovao s njima, Damjanom Pašićem, kao nešto što mu je bilo ugodno i korisno. 
Ljetovanje na Cresu deset godina unazad organizira Udruga Naša djeca u suradnji s prijateljskom udrugom Stopa. 
Predsjednica Udruge Željka Vukov, koja je ujedno i vodila radionice na Cresu, kaže kako su djeca na ovom odmoru zaista uživala u čarima ljeta, druženju i zajedništvu. 
»Ovogodišnja tema radionica bila je prijateljstvo. Djeca su zaista bila fenomenalna, pozitivno sam iznenađena koliko su bili oduševljeni temom i koliko su bili uključeni u sve što smo radili. Radili smo na zajedništvu, povezivali smo one koji će jednoga dana postati odrasli članovi naše hrvatske zajednice«, rekla je Vukov. 
Kako bi putovanje koštalo samo 180 eura organizatori kažu da su im donacijama pomogli Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatska katolička misija Blaženi Alojzije Stepinac iz Salzburga i prijatelji Udruge. 
 J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika