Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Program Takmičenja risara

Na konferenciji za tisak održanoj u Subotici u utorak, 4. srpnja, najavljen je sadržaj iz programa 113. Dužijance – Takmičenje risara, koje će biti održano 8. srpnja u Đurđinu na njivi pored katoličke crkve. Organizator programa je Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca. Ove godine je 56. put kako se organizira Takmičenje risara.
Potpredsjednica UBH-a Dužijanca Ljiljana Dulić predstavila je program ovogodišnjeg Takmičenja risara. Program započinje rano ujutro i može se pratiti već od 6 sati kada je okupljanje risara, a slijedi izlazak risara na njivu u povorci i smotra risara, te pletenje uža kojim se risari i risaruše pripremaju za natjecanje. Slijedi doček protokolarnih gostiju na njivi, gdje ih dočekuju ovogodišnji domaćini Takmičenja risara Jakov i Mirjana Ivanković Radak, a onda u 8 sati počinje risarski ručak na njivi za sve posjetitelje, koji se tradicionalno služi na balama slame. Na risarskom ručku (doručku) tradicionalno se služi domaća slanina, koja je pripremljena na risarskom disnotoru, zatim domaća kiselna, domaći kruv i luk. Početak Takmičenja risara je u 9 sati, koji će kao i svake godine gradonačelnik Subotice zvonom najaviti, (i) ovoga puta Stevan Bakić. Dok se odvija Takmičenje risara od 10 do 12 sati bit će prikazan rad na starim strojevima za rad i rad na vršalici, a kuhat će se i tarana gdje se natjecateljske ekipe, njih šest, koje su se prijavile, natječu za najbolju skuhanu taranu u kotliću. Djeca će ispred bine prikazati tradicionalnu dječju igru kasalisica. Nakon toga slijedi folklorni nastup, a u 12 sati bit će proglašenje pobjednika Takmičenja risara, te uručivanje nagrada i zahvalnica.
Član Organizacijskog odbora UBH-a Dužijanca Pavle Kujundžić je rekao kako se na Takmičenju risara očekuje 26 parova, iz Subotice, okolnih mjesta iz Vojvodine i susjednih država, a sudjelovat će i nekoliko risarskih parova koji će žito ručno kositi prvi puta. Kao i svake godine, ocjenjuje se visina otkosa, ujednačenost otkosa, izgled krstina, snopova ostavljena mršovina. Desetočlani žiri će obići sve parcele i donijet će odluku.
Ravnatelj UBH-a Dužinaca Marinko Piuković rekao je kako je projekt manifestacije Takmičenje risara podržao Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Piuković je istaknuo kako će ove godine u organizaciji UBH-a Dužijanca biti održana i Dužijanca u Mostaru 22. i 23 srpnja.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika