Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učetverostručen broj djece!

U tjednu iza nas održan je Ljetni oratorij za djecu na marijanskom svetištu na Bunariću. Oratorij je okupio rekordan broj djece i mladih, gotovo 300 – 230 djece i 50 animatora iz Subotičke biskupije, a bilo je gostiju i iz Hrvatske. 
U trajanju od pet dana, od ponedjeljka do petka, djeca su plesala, molila, imala misu svaki dan, družila se, imala brojne radionice, »vodeni dan«... 
Bili su podijeljeni na mlađi i stariji uzrast i u okviru svakoga bilo je četiri ekipe. Svaka grupa imala je originalna imena poput skorup (bijele majice), grašak (zelene majice), poštari (žuti)... 
Najviše polaznika bilo je iz Subotice. Djeca su se okupila iz čak sedam župa, a došla su djeca i iz Žednika, Đurđina, Male Bosne, Bajmaka, Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Mirgeša. Gosti iz Hrvatske bili su iz Slavonskog Broda i Hvara. 
Organizatorica i voditeljica Subotičkog oratorija Vedrana Cvijin kaže kako je i više nego zadovoljna odazivom djece, jer se u odnosu na prvi, prije sedam godina, broj djece na ljetnom oratoriju učetverostručio. 
»Na prvom oratoriju je bilo 60 djece, prije dvije godine 120, prošle 180, a sada ih ima 230. Broj animatora nam se također povećava svake godine«, kaže Vedrana i dodaje da je Subotički oratorij aktivan cijele godine jer posjećuju župe diljem biskupije, ali i da su im ovaj Ljetni i Zimski oratorij najmasovniji. 
Tema ovogodišnjeg oratorija bila je »Četiri dječaka iz don Boscovog oratorija«. Kako nam Vedrana pojašnjava, cilj upravo ove teme je predstaviti djeci kako ne moraju svi biti na isti kalup već da, iako su svi različiti, mogu stići do zajedničkog cilja, a to je biti svet.
U bogat program organizatori za ljetni oratorij svake godine pripremaju za djecu jedan kuhani obrok, majice u bojama za ekipe te organiziran prijevoz s nekoliko autobusa. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika