Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pred oluju

U jednom danu Hrvatima u Srbiji stigla je financijska potpora od milijun eura. Iz Hrvatske. Prvo su u Osijeku potpisani ugovori za projekte iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a nekoliko sati kasnije objavljeni su i rezultati natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. To je tek dio financijske potpore koja hrvatskoj manjini u Srbiji stiže iz matične države. I da nije te potpore najveći dio projekata, inicijativa, investicija, programa, manifestacija ne bi bilo moguće realizirati. Uz to, jasan je to dokaz da Hrvatska stoji iza »svojih« Hrvata u Srbiji, koji su i pored negativne bilance na posljednjem popisu i dalje najbrojnija hrvatska nacionalna manjina. Osim te brojnosti, Hrvatsku vjerojatno motiviraju i politički razlozi da pokaže kako Hrvati u Srbiji, s kojom su odnosi komplicirani, puni problema koji se slažu desetljećima, nisu ostavljeni sami.
Tako je gotovo u istom trenutku dok su se u Osijeku stavljali potpisi na ugovore iz Zagreba za Beograd putovala prosvjedna nota Ministarstva vanjskih poslova, a razlog je Deklaracija »Granice srpske književnosti«, koja je u Hrvatskoj doživljena kao još jedan pokušaj posezanja za hrvatskim kulturnim vijednostima.
Prosvjedne note zbog izjave ministra Aleksandra Martinovića o haškoj presudi Šešelju i njegovoj »pravoj« istini o srijemskim Hrvatima nije bilo. Uklapa se taj ministarski istup u već dobro poznatu retoriku. Zabrinjava jedino što je izrečeno u domu Narodne skupštine prošlo poprilično nezapaženo. Niti se Martinović ispričao niti je Vučić to od njega tražio.
U istom danu kada je prosvjedna nota iz Zagreba putovala za Beograd netko je na spomeniku Nikole Tesle u centru Zagrebu ostavio vreću sa smećem. Barem se tako prvo mislilo, da bi kasnije bilo otkriveno da je to »smeće« vijenac koji su na Teslin spomenik, a u povodu obilježavanja 167 godina od rođenja, postavili politički i kulturni predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj, a izgleda da je bio previše provokativan, pa je završio u komunalnoj vreći za smeće.
A Oluja će tek za dva tjedna.
 Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika