Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prosvjed zbog iznesenih neistina

»Dakle, Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin. Vojislav Šešelj je osuđen za podstrekivanje na deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca. A to nije ratni zločin (...) zato što nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran, nego su svi Hrvati iz Hrtkovaca, iz Golubinaca, iz Slankamena, iz drugih mjesta u kojima su živjeli, zamijenili svoje kuće. Zamijenili svoje kuće, koje su u to vrijeme koštale nekoliko tisuća njemačkih maraka, za srpske kuće koje su vrijedile nekoliko desetaka, pa i nekoliko stotina tisuća maraka u Zagrebu, u Bjelovaru, u Osijeku, u Splitu, u Zadru, u Šibeniku i tako dalje. I sve te vaše deportirane, ubijene Hrvate iz Hrtkovaca, iz Slankamena, iz Golubinaca i tako dalje, eno ih živi i zdravi, hvala Bogu, u srpskim kućama u Zagrebu, u Bjelovaru, u Splitu, u Zadru, u Šibeniku i tako dalje. Eto, to je prava istina«, rekao je Aleksandar Martinović.
Na ovu njegovu izjavu reagirala je Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. 
»Kao udruga koja preko 30 godina svjedoči o tragičnoj sudbini vojvođanskih Hrvata, otvoreno izražavamo prosvjed i ukazujemo na izrečene neistine da Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin nad Hrvatima u Vojvodini i da su Hrvati s prostora Vojvodine tijekom 1990-ih godina dobrovoljno mijenjali svoje kuće i imanja sa Srbima iz Republike Hrvatske«, navodi se u prioćenju.
Reagirao je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ističući kako je rat na području bivše Jugoslavije imao višestruke negativne posljedice po Hrvate u Srijemu.

Zajednica protjeranih: Prisilno iseljeno 40.000 Hrvata

»Nepobitna je činjenica da je prije više od 30 godina, 1991. godine, istovremeno s početkom dizanja pobune srpskog stanovništva u Republici Hrvatskoj protiv državne vlasti i konačno s početkom Domovinskog rata, započelo i tragično razdoblje za Hrvate u Vojvodini koje je rezultiralo prisilnim iseljenjem više od 40.000 Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta, a koje je postizano planski prijetnjama, zlostavljanjima i nasiljem, fizičkim i verbalnim uključujući i silovanja i ubojstva čitavih obitelji, o čemu članovi Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke mogu itekako svjedočiti. Iseljenje je provedeno po planu i pod okriljem velikosrpske politike na čelu sa Slobodanom Miloševićem te uz pomoću velikog broja izvršitelja među kojima je prednjačio Vojislav Šešelj, a u kojem su sudjelovali i javni organi poput policije i JNA«, navodi se u priopćenju Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i dodaje da je nepojmljivo da danas jedan ministar države koja pregovara o ulasku u Europsku uniju zatvara oči na konkretne činjenice, svjedoke, dokumentaciju koji potvrđuju i dokazuju zlodjela činjena tijekom 1990-ih nad vojvođanskim Hrvatima i ostalim nesrbima u Srbiji. 
»Ovim putem želimo podsjetiti javnost da je Vojislav Šešelj osuđen po točkama 1., 10. i 11. optužnice za poticanje progona (prisilno premještanje), deportaciju i druga nečovječna djela (prisilno raseljavanje) kao zločine protiv čovječnosti i progon (kršenje prava na sigurnost) u srijemskom mjestu Hrtkovci. Činjenica je da Međunarodni sud u Haagu Vojislava Šešelja nije osudio za ratni zločin, ali je osuđen za zločine protiv čovječnosti što također ima svoju težinu u pogledu stradanja hrvatskog naroda u Vojvodini tijekom 1990-ih te je nedopustivo da se počinjena zlodjela negiraju i relativiziraju, pogotovo od strane čovjeka koji je ministar u aktualnoj Vladi Republike Srbije«, navodi se u priopćenju i dodaje: »Na koncu, s pravom treba postaviti pitanje može li se zbog ovakvog relativiziranja zločina koji su se dogodili nad Hrvatima u Vojvodini očekivati daljnji napredak u hrvatsko-srpskim odnosima te nastavku eurointegracijskih procesa u samoj Srbiji. S obzirom da je takve neistine javno izgovorio ministar u beogradskoj Narodnoj skupštini, iskreno se nadamo da to nije službeni stav državne politike Republike Srbije i da će se netko iz vlasti Republike Srbije o tome očitovati, jer u protivnom to bi značilo da se nije promijenio odnos Republike Srbije prema Republici Hrvatskoj i Hrvatima koji žive u Srbiji u odnosu prema politici iz 1990-ih godina«, navodi se u priopćenju Zajednice.

DSHV: Hrvati u Srijemu dovedeni do granice opstanka

U priopćenju objavljenom na svojoj Facebook stranici Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ističe kako je rat u posljednjem desetljeću proteklog stoljeća tijekom raspada Socijalističke Jugoslavije imao višestruke negativne posljedice i po Hrvate u Srijemu do gotovo granica njegova fizičkoga opstanka, devastiranja kohezije naroda i svjedočanstava njegove kulture. 
»Višestruko je i točno dokumentirano što je Vojislav Šešelj svojim djelovanjem prouzročio u Srijemu i zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu. Hrvati u Vojvodini u tim su vremenima izgubili ne samo živote 25 svojih sunarodnjaka, već i stoljeća izgradnje sebe, društva, države u kojoj su željeli nastaviti živjeti. Strahujemo da će ovakve interpretacije njihove patnje prouzrokovati to da ona bude dublja, bol veća, a perspektive ostatka hrvatskoga naroda u Srijemu i dalje ostanu zamagljene«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Bez isprike

Istog dana kada je govorio o Šešelju i protjerivanju Hrvata iz Srijema ministar Martinović je uputio pitanje zastupnicima koliko imaju djece i ocijenio da oni koji nemaju djece »već hrane kučiće i mačiće i ribice« nemaju pravo »držati lekcije o djeci«. Dva dana kasnije Martinović je nakon reagiranja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uputio ispriku. 
»Ispričavam se svim ljudima u Srbiji koji su se osjetili povrijeđenim mojim govorom na sjednici Narodne skupštine. Nisam imao namjeru uvrijediti građane Republike Srbije koji nemaju ili ne mogu imati djecu, te smatram da je moj govor protumačen na potpuno pogrešan način«, navedeno je u javnoj isprici u priopćenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. 
Isprike za izjavu o Šešelju i Hrvatima u Srijemu nije bilo. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika