Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pripreme nabijene emocijama

Jedna od najvećih manifestacija koja je trenutno pred Udrugom bunjevačkih Hrvata Dužijanca jeste Dužijanca u Mostaru. Veliki je posao i odgovornost organizirati Dužijancu u Subotici, no za naše krajeve ona je stoljetna zahvala i utkana je u ljude koji je već godinama, neki i desetljećima organiziraju. Sada je potrebno cijelu produkciju, ljudstvo, rekvizite, kompletnu Dužijancu prenijeti u Mostar, baš kao i prijašnjih godina u Novi Sad, u Baju i Zagreb. No, sada nekako još drugačije, s još većim srcem, jer se ide u prapostojbinu, te su u ovu organizaciju uključene i emocije. 
Po riječima direktora UBH-a Dužijanca Marinka Piukovića u Mostar će se uputiti oko 300 sudionika koji će svojoj braći Bunjevcima iz raznih krajeva pokazati Dužijancu u onom sjaju koji je poznat u Subotici. 
Iz Subotice i okolice će ići četiri autobusa, jedan dolazi iz Mađarske, te će nazočiti i Bunjevci iz senjskog i ličkog kraja. 
»U našoj organizaciji idu članovi HKC-a Bunjevačko kolo, Subotica; HKPD-a Matija Gubec, Tavankut; slamarke Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta; HBKUD-a Lemeš, Lemeš; HKUD-a Vladimir Nazor, Sombor; Katedralni zbor Albe Vidaković, Subotica; nastupit će i Kraljice (članice HKC-a Bunjevačko kolo) koje će izvesti kraljičku pismu namjenski pisanu za Dužijancu u Mostaru, te risari i risaruše iz Subotice i okolnih mjesta, kao i nositelji Dužijance – bandaš Petar Vukmanov Šimokov i bandašica Dunja Šimić. To su ljudi koji će sudjelovati u programu, a vjerujemo će biti i onih koji će doći kao posjetitelji. Ovom prigodom ćemo posjetiti i spomen ploče od kojih će ona postavljena prije 90 godina za ovu prigodu biti obnovljena i svečano otkrivena. Također, obići ćemo i Spomen ploču koju je postavila Hrvatska državna samouprava iz Mađarske 2009., te ploču na mostarskoj katedrali koju je Subotička biskupija postavila 1987. povodom obilježavanja 300 godina doseljenja Hrvata u Bačku«, navodi Piuković i najavljuje tribinu na kojoj će se predstaviti Bunjevci iz raznih krajeva, a govorit će: izvanredna profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, ravnateljica Gradskog muzeja u Senju prof. Blaženka Ljubović i povjesničar i kroatist dr. sc. Dinko Šokčević iz Mađarske. Tribinu će pratiti i putujuće izložbe Bunjevačka nošnja i ris, te izložbe iz Mađarske i Senja. 
Kako bi Dužijanca bila prikazana u punom sjaju, za ovaj događaj žitni vijenci se pletu u Županji, točnije pripremaju ih članovi radne skupine Moba iz Županje koji su izrazili spremnost pomoći, što je organizatorima od velikog značaja osobito zbog prelaska granice. 
»Osim programa koji mi pripremamo, ovom prigodom će i domaćini izvesti dva scenska prikaza u koji su uključeni kazališni glumci iz Mostara. Oni će nas podsjetiti na seobu Bunjevaca iz onoga vremena kada se krenulo prema moru, Senju i Bačkoj, te na prikaz prvog pohoda iz 1933. godine. Vjerujem da će to biti emotivan prikaz, kao i kompletna Dužijanca u Mostaru«, napominje Piuković. 
Generalni pokrovitelji ove manifestacije su: Grad Mostar i Središnji Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a Dužijanca u Mostaru se organizira u suradnji s HNV-om, ZKVH-om, Hrvatskom državnom samoupravom Mađarske, Gradom Senjom i Mostarsko-duvanjskom biskupijom.
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika