Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Tavankutsko kulturno lito

TAVANKUT – U sklopu manifestacije Tavankutsko kulturno lito, u tom selu ovih dana bit će održan niz kulturnih programa. 
Večeras (petak, 14. srpnja) na etno salašu Balažević od 20 sati bit će otvorena izložba crteža Nebojše Gabrića pod nazivom Perlice. 
U subotu, 15. srpnja, u 19.30 sati na etno salašu Balažević bit će priređen svečani program u povodu završetka XXXVIII. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame i XII. Seminara bunjevačkog stvaralaštva. Bit će također održano i Risarsko veče u povodu tavankutske Dužijance, uz predstavljanje ovogodišnjih bandaša i badašice te predaju »krune« Dužijance.
U nedjelju, 16. srpnja, u Tavankutu će biti proslavljena mjesna Dužijanca, a svečana misa zahvalnica bit će služena u crkvi Presvetog Srca Isusova, s početkom u 10.30 sati. Navečer, od 20 sati, na etno salašu Balažević bit će održano Bandašicino kolo.

Udruga Matko Peić u Surčinu

SURČIN – Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije Matko Peić predstavit će se večeras (petak, 14. srpnja) u Surčinu, u Hrvatskoj čitaonici Fischer. Uz predstavljanje bit će održana i večer poezije. Početak je u 18 sati. 

Predstavljanje monografije i topoteke u Sotu

SOT – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavit će monografiju Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine u utorak, 18. srpnja, s početkom u 19 sati u crkvenoj dvorani Kata u župi Sot. Prije predstavljanja knjige u 18 sati je sveta misa. Ovo kapitalno djelo tiskano je 2020. u sunakladi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i ZKVH-a, a plod je rada dviju generacija studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru kolegija Prakse terenskih istraživanja čija je nositeljica prof. dr. sc. Milana Černelić.

Dužionica u Somboru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizira književnu večer uoči Dužionice u petak, 21. srpnja, u Hrvatskom domu s početkom u 20 sati. Na književnoj večeri će katedralni župnik iz Subotice mons. Stjepan Beretić predstaviti svoju knjigu Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj, a nakon predavanja će biti predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica.
Središnja proslava 89. Dužionice će biti u nedjelju, 23. srpnja. Okupljanje gostiju je u Hrvatskom domu u Somboru u 9 sati. Sveta misa zahvalnica bit će služena u crkvi Presvetoga Trojstva s početkom u 10 sati. Nakon mise, sudionici odjeveni u narodnu nošnju zaigrat će kolo u središtu grada, a potom će uslijediti povorka kroz grad do zgrade Županije, gdje će bandaš i bandašica predati kruh od novoga žita gradonačelniku Sombora u 12.30 sati.

Festival europskog filma Palić

SUBOTICA – Jubilarno, 30. izdanje Festivala europskog filma Palić počinje sutra (subota, 15. srpnja) i trajat će do 21. srpnja dok je predfestivalski program počeo još 1. srpnja. U službenom programu festivala na Ljetnoj pozornici, u kinu Abazija na Paliću, kao i kinima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, bit će prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa: Glavni natjecateljski program, Paralele i sudari, Mladi duh, Zemlja u fokusu, Novi mađarski film, Novi europski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, Selekcija filmova sa Zsigmnod Vilmos festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dvaju festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.
Osim filmskog programa, i ove godine posjetitelje na Paliću očekuje i bogat prateći program. U pitanju su izložbe posvećene povijesti palićkog festivala, filmskim plakatima kao i velikanu srpskog glumišta Miji Aleksiću, a očekuju nas i promocije knjiga, panel diskusije i koncerti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika