Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S tamburom i na more

Članovi Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama boravili su od 3. do 8. srpnja u Rijeci gdje su održali Ljetnu školu tambure. No, uz tamburu, sviranje i pripreme imali su prostora i za kupanje, druženje i zabavu koju će pamtiti. 
Na zasluženo, istina i radno ljetovanje išli su članovi Dječjeg i Festivalskog orkestra koji su ujedno pripremali i Smotru dječjih pjevača i zborova. Kako bi dio svog rada i umijeća pokazali i domaćinima, te im i zahvalili, u petak navečer su održali ljetni koncert u atriju Učeničkog doma Podmurvice, gdje su bili i smješteni. Na koncertu im se pridružila i stalna suradnica prof. Tamara Štricki-Seg koja je u pratnji orkestra izvela nekoliko tradicijskih bunjevačkih pjesama. 
Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, mladi su izradili plakat i polijepili ga po mjestu, te su se ovome koncertu odazvali i mještani Rijeke, a koncert je prenošen uživo putem Facebook stranice Udruge, te ga je u realnom vremenu pratilo 200 ljudi. Svi oni koji žele koncert mogu i odloženo pogledati. 
»Bilo je ovo izuzetno iskustvo. Istina kratko, ali djeca su puna dojmova. Rekla bih da je ovo bio zasluženi, te ujedno i radni odmor. Mislim da su zaslužili ovaj odlazak na more, jer cijele godine bez prekida radimo, pa tako i sada iako smo ovdje i odmarali i kupali se, te jačali prijateljstvo i zajedništvo. Proveli smo šest predivnih dana u Učeničkom domu zahvaljujući ravnateljici doma Ljiljani Kencel i županu Primorsko-goranske županije Zlatku Komadini, koji su nam osigurali ovo radno ljetovanje. Na nama je bilo platiti put, a sve ostalo su nam oni osigurali i na tome im se i ovom prilikom zahvaljujemo«, priča voditeljica i dirigentica Mira Temunović.
Tijekom boravka u Rijeci tamburaši su imali priliku i obići sam grad, katedralu sv. Vida, vilu Ružić, a po povratku su svratili i na Gospino svetište na Trsatu. 
   Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika