Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grad koji ima moć

Da su popisi moja skrivena strast nije ništa novo jer često radim popise destinacija, bilo da se radi o slapovima, najljepšim šumama, najskupljim destinacijama, najjeftinijim i tako dalje... Danas sam saznala da postoji i lista najmoćnijih gradova na svijetu. Dobro, to nije veliko iznenađenje, naravno da postoji. Više su me zbunili parametri odabira. Zapravo, pitanje je što jedan grad čini moćnim. Nekako je moć u rukama jakog, a grad nema ni ruku ni snage, onakvim kakvom je mi mjerimo.
Općenito, najjači turistički gradovi birani su s obzirom na količinu novca koju turisti u njima potroše, što je u analizu uključilo i cijene raznih ulaznica, ali i koliko čelnici ulažu u kulturu i turizam samog grada.
Svjetsko vijeće za putovanja i turizam, britanska neprofitna organizacija, analizirala je podatke o turizmu za 2022. godinu i objavila koji su to gradovi u kojima se troše najveće količine novca.
Pariz je zauzeo prvo mjesto. Iskreno, nisam to očekivala jer je blizu i nekako preromantičan da bi bio toliko skup. Znam da mi logika nije baš dobra, pa se vratimo na informaciju o prvom mjestu.
Prema ovoj britanskoj organizaciji, gradski turizam u Parizu doprinio je 35,65 milijardi dolara bruto domaćem proizvodu, najviše od svih gradova na svijetu u 2022. Prema nekim očekivanjima, Francuska će do 2025. postati najposjećenija zemlja na svijetu, a sasvim je jasno da će Grad svjetlosti tome dati veliki doprinos, pogotovo s epitetom najmoćnijeg grada na svijetu. Kad tome dodamo da se Pariz sprema za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, teško će mu preuzeti prvo mjesto.
Na drugom mjestu, s tri milijarde dolara manje od Pariza kada je riječ o turističkom gospodarstvu, nalazi se moćni Peking. Njegova se povijest proteže unatrag tri tisuće godina i održava popularne atrakcije kao što su Nacionalni muzej Kine, kompleks Zabranjenog grada, Hram neba i druge atrakcije.
Tematski parkovi i luke za krstarenja, Walt Disney World Resorts i Universal Studios Orlando parkovi čine Orlando i Floridu trećim najmoćnijim gradom na svijetu. Ova destinacija pravi je magnet za sve obiteljske novčanike, a tome svakako pridonose i pozivnice Disneya, čarobnjački svijet Harryja Pottera, Ratova zvijezda i svih drugih čarolija.
Lista će sada ići od Kine do Amerike, a Šangaj, koji je treći najveći grad na svijetu, zauzet će četvrto mjesto. Grad je poznat po Bundu, svom obalnom području u europskom stilu sa zgradama iz kolonijalnog doba, iako ostale atrakcije uključuju Yu Garden, Shanghai Disneyland Park i mnoštvo drugih atrakcija u kojima možete uživati.
Čudno ili ne, ali najveće kockarsko gnijezdo zauzima tek peto mjesto kada rangiramo po novcu. Las Vegas je centar zabave, stvoren s jedinom svrhom da putnicima omogući opuštanje, kockanje i zabavu. Svjetski poznati izvođači, nevjerojatan smještaj, velebna kockarnica i moderni restorani doprinose tome da je Las Vegas peta najmoćnija destinacija na svijetu.
Šesto mjesto ide Velikoj jabuci. Svjetski poznati muzeji i izvedbene umjetnosti, arhitektonski dragulji poput Central Parka i Empire State Buildinga privlače milijune turista iz cijelog svijeta. Malo je onih koji nikada nisu poželjeli naći se u New Yorku.
Kombinacija hipermodernog napretka i tradicionalne kulture japanske prijestolnice dovodi Tokio na sedmo mjesto ljestvice.
Poznati meksički glavni grad Mexico City dom je uspješne umjetničke i kulturne scene, izvrsne hrane i mnoštva povijesnih znamenitosti u kojima možete uživati, poput Templo Mayor, aztečkog arheološkog nalazišta, što je više nego dovoljno za prihod koji ga tjera na osmo mjesto najmoćnijih. 
London je trenutno rangiran kao deveta najmoćnija destinacija na svijetu, sa zaradom od 14,92 milijarde dolara, a predviđa se da će pasti ispod desetog mjesta u sljedećih deset godina.
Posljednji na listi deset najmoćnijih je Guangzhou. Smješten u kontinentalnoj Kini, zapadno od Hong Konga na Bisernoj rijeci, ovaj prostrani grad dom je mnogih arhitektonskih dragulja, poput moderne operne kuće Guangzhou koja gotovo podsjeća na svemirski brod. 
Jesu li neki od vaših centi u milijardama koji su svrstali ove gradove tamo gdje jesu?
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika