Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na zavidnoj razini

Komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba gostovao je proteklog vikenda u Subotici (15. srpnja) i Novom Sadu (16. srpnja), te je svoj dugogodišnji rad predstavio ovdašnjoj publici. Koncerti su održani u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske i župnoj crkvi Imena Marijina, takozvanoj novosadskoj katedrali, a u organizaciji glazbenog odjela Subotičke biskupije.  
Koncert pod nazivom A Cappella okupio je ljubitelje sakralne glazbe, koji su imali priliku uživati u a capela izvedbi članova ovoga zbor. Na programu su bila sakralna djela poznatih domaćih i svjetskih skladatelja poput Mate Lešćana, M. Durufle, F. M. Bartholdya, N. N. Kedrova, C. Kreeka, P. I. Čajkovskog, F. X. Biebla, O. Gjeila i M. Lauridsena. 
Zbor ove godine obilježava 25. obljetnicu postojanja i rada, te su po riječima osnivača, dirigenta i umjetničkog voditelja ovoga zbora maestra Gorana Jerkovića tijekom gotovo svih godina među članovima zbora bili i studenti iz Subotice. 
»Imali smo želju tim ljudima koji su bili uz nas ili još jesu, odnosno njihovom zavičaju pokazati što radimo i čime se bavimo. Iz Subotice imamo divne dojmove, ne samo kada je glazba u pitanju nego i inače, i vjerujem da će biti još prigode za suradnju«, rekao je Jerković. 
Komorni zbor Ivan Filipović osnovan je 1998. godine i jedan je od najuspješnijih amaterskih ansambala u Hrvatskoj, a prate ga visoka vokalno-tehnička i estetska razina interpretacije. Te odlike donijele su Zboru nagrade na brojnim hrvatskim i prestižnim svjetskim zborskim natjecanjima. Uz to Zbor je održao brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, te imao uspješne turneje u Izraelu i Tajvanu. Uz sakralnu glazbu koja je ovoga puta bila na programu, u svojoj bogatoj koncertnoj djelatnosti Zbor posebno ističe izvedbe oratorijskih skladbi, ostvarene samostalno i uz hrvatske i svjetske ansamble, kao i svjetovnu glazbu.  
Prvi CD naslovljen A cappella Zbor je izdao 2003. godine, drugi CD/DVD objavljen je 2010. godine pod nazivom Dieterich Buxtehude: Membra Jesu nostri. U jubilarnoj 15. godini djelovanja (2013.) Zbor je ostvario novo audio i video ostvarenje – CD/DVD Praizvedbe u HAZU na kojoj su zabilježene premijerne izvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja.
Nemoguće je nabrojati sve ono rađeno u proteklih 25 godina djelovanja zbora, ali ono što dodatno govori o njegovoj kvaliteti jeste nastup u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda, u sklopu festivala pjevačkih zborova The Rhythms of One World International Choral Festival. 
Ono što smo mogli čuti tijekom njihova nastupa jeste jedna boja i jedan zvuk, sjajna uvježbanost i lakoća kojom izvode odabrane skladbe. Da bi postali njihov član, po riječima maestra Jerkovića, potrebno je imati dobru volju i ljubav, a jedini uvjet je da imate sluha. Nije obvezno glazbeno obrazovanje, ali je poželjno budući da je zbor zahtjevan u radu. No, kada postoji volja i upornost, kako je rekao dirigent, sve prepreke se mogu brzo svladati. U zboru se radi sistematično i puno na individualnom pristupu, a da je to sve tako, mogli su čuti svi oni koji su posjetili ovaj koncert.
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika