Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sijanje žita na prvoj povorci Dužijance

Svečana povorka Dužijance iz 1968. godine ostat će zabilježena u povijesti ove manifestacije i Grada Subotice, ne samo kao prva nego i kao najmasovniji događaj Dužijance koji je pratilo oko 80 tisuća ljudi. 
Bila je ovo gradska ili civilna Dužijanca, jer se u to vrijeme crkvena slavila posebno – čak 24 godine sve dok se 1993. nisu spojile u jednu kako se i danas slave. 
Svečana povorka kroz grad održavala se posljednjeg tjedna sedmog mjeseca, dok se ona u Crkvi obilježavala na dan Velike Gospe, 15. kolovoza. 

Scenski prikaz

Prva crkvena Dužijanca održana je prije više do 100 godina, a prva tzv. gradska održana prije 55 godina. Osim brojnih gledatelja, bio je i nezapamćen broj ljudi koji su sudjelovali u povorci. Među 1.300 sudionika prve gradske Dužijance 1968. bio je i Ante Očanović iz Đurđina, muž naše sugovornice Kriste. 
Njegov zadatak bio je da vozi traktor koji je vukao prikolicu na kojoj se prikazivalo kako se nekada sijalo žito iz džaka. Sjeća se Krista da je sudjelovalo i puno drugih poljoprivrednih strojeva s kojima se tad radilo na njivi kako bi se prikazao kompletan proces nastanka kruha počevši upravo od sijanja. Pripreme za ovakav scenski prikaz bile su velike. 
»Prvo je tribalo na prikolice nabacit zemlju. To je bila prva prikolica na kojoj je stojo čovik koji je baco sime iz džaka na tu zemlju u povorki. U sledećoj prikolici je bio prikaz izniknutog žita. To je tribalo ranije sve posijat, polivat u prikolici svaki dan itd. Bilo je prikazano i kako se žito kosilo. Moje sestre od strica su kupile čukanjice u džak isto na ovako otvorenoj prikolici«, kaže Krista. 

Sponzori 65 poduzeća

Sugovornica nam priča kako je Ante radio u Novoj brazdi u Đurđinu cijeli radni vijek kao traktorist, a s obzirom na to da je Brazda bila jedno od brojnih poduzeća koje su logistički potpomogle Dužijancu, i u povorci je vozio traktor. Bilo je tako puno i drugih Đurđinčana uključeno u ovu povorku. 
Sjeća se Krista da se sa strojevima kretalo oko ponoći za grad kako bi se do jutra stiglo do subotičkog hipodroma odakle je kretala povorka. Završavala bi se, kao i sada, na gradskom trgu. Ondje je bila postavljena svečana tribina kazališta, a salaš ispred Gradske knjižnice gdje se odvijala predaja kruha od novog žita predsjedniku Skupštine općine. Kada je barjaktar stigao na trg, kraj povorke je tek polazio s hipodroma. 
Sudjelovao je, kaže Krista, njezin muž u povorci Dužijance i sljedeće godine kada je vozio Zmajev kombajn džakoš. Bilo je tada u povorci dva takva kombajna. Iako tada nije defilirala u povorci, Krista sada sudjeluje u programu Dužijance kao risaruša. 
Osim Nove brazde, u organiziranje prve povorke Dužijance bilo je uključeno još 65 poduzeća koji su svojim sredstvima osigurali manifestaciju. Neka od njih su Agrokombinat, Aurometal, Birografika, Gorenje Sever, 29. novembar, Pionir, Fidelinka, Ravnica, Palić-ugostiteljsko poduzeće, Subotičke novine i Zorka.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika