Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četiri dana igre, molitve i radionica

U organizaciji Subotičkog oratorija protekloga tjedna održan je Ljetni oratorij u Monoštoru. U Ekokampu tijekom četiri dana, od 18. do 21. srpnja 50-ak djece iz ovoga mjesta uživalo je u pjesmi, igri, molitvi i radionicama. Imali su organiziran i vodeni dan, a posljednjega dana misu im je držao mjesni župnik Dražen Dulić.
Djeca su bila podijeljena prema bojama majica u nekoliko grupa, jer su pojedine aktivnosti bile i natjecateljskog karaktera. Tema oratorija bila je »Četiri dječaka iz don Boscovog oratorija«. Kako nam organizatorica i voditeljica Subotičkog oratorija Vedrana Cvijin pojašnjava, cilj upravo ove teme je predstaviti djeci kako ne moraju svi biti na isti kalup već da, iako su različiti, mogu stići do zajedničkog cilja, a to je biti svet, kaže Cvijin. 
Navodi ona kako Oratorij ima lijepu suradnju s monoštorskom župom te da im ovo nije prvi puta da dolaze kod njih. Djecu animira 12 animatora iz Subotice koji noće u Monoštoru, a prema riječima Cvijin nije problem pronaći mlade koji su radili posao animatora, jer ih trenutačno ima 90 na popisu. 
Za Subotički oratorij ovo je treći i posljednji ljetni oratorij ove godine. Održani su do sada u Subotici i Iloku (Hrvatska). Voditeljica kaže kako im je želja organizirati oratorije i u Srijemskoj biskupiji te da su za to pregovori u tijeku. 
Projekt ljetnih oratorija podržali su Grad Subotica, Autonomna Pokrajina Vojvodina i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Sombor i Kulturno-umjetničko Društvo Hrvata Bodrog. 
J. D. B.
Foto: Subotički oratorij

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika