Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zemlja čuda

Teško je pakirati prtljagu za putovanje i pisati o nekoj drugoj destinaciji. Ne želiš pisati o novoj, jer ćeš o tome kada se vratiš, doživiš i iskusiš. O drugoj, na koju ne putuješ, ne možeš razmišljati jer su ti misli u prtljagu koji pakiraš. Ali pisati se mora, pa za ovaj tjedan koristim čaroliju zanimljive i mnogima nepoznate destinacije nepreglednih ravnica, planinskih horizonata i zanimljive kulture, Kazahstana.
Kazahstan u prijevodu znači Zemlja čuda. Jedna je od površinski najvećih zemalja na svijetu, a prva po površini zemalja bez izlaska na more. Naseljava ga preko 130 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače, Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Europi i Aziji, dom jabuka i snježnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao miješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i perzijskog. Boje, mirisi, okusi, kuhana ovčetina, med i kavijar, sunce i snijeg probudit će sva vaša čula! Energija neobičnih zemalja i divnog naroda će vas potpuno opustiti i sigurno ćete uživat u svakom danu ove avanture. 
Glavni grad Kazahstana, od 1997. godine, je Nur-Sultan, ranije Astana. Do tad, grad u srcu Kazahstana nije bio od većeg značaja, a onda ga je predsjednik Nursultan Nazarbajev proglasio za novu prijestolnicu. Grad je 2019. nazvan po ovom dugogodišnjem predsjedniku Kazahstana.
Popularne turističke znamenitosti glavnog grada su Toranj Bayterek, Khan Shatyr, Palača mira i pomirenja, Nacionalni muzej Kazahstana, Nur-Astana džamija, Gradski park, Trg nezavisnosti i spomenik Kazak Eli, ruska pravoslavna katedrala Uznesenja, Hazrat Sultan džamija.
Najveće kazahstansko kulturno središte smješteno je u podnožju planina Trans-Ili Alatau i zove se Almaty, a poznato je po prekrasnom i otvorenom okruženju kao najljepša razglednica. Ono što nudi od sadržaja je obilazak kipa Beatlesa u Almatyju, kanjona Charyn, posljednje divlje šume jabuka, velikog jezera Almaty, brda Kok-Tobe, jezera Kolsai, središnjeg parka Almatyja, jezera Issyk, državnog muzeja Kazahstana, Panfilovog parka i Arasan kupke.
Kazahstan nema što nema da ponudi, pa u spisak obveznih destinacija ubacujemo i drevni grad Taraz koji se nalazi u južnom Kazahstanu. Ova poznata destinacija nudi drevna nalazišta, tajanstvena mjesta i ruševine za divljenje. Ovdje je obavezno za posjetiti mauzolej Babaji-Khatun zbog njegove uočljive konusne kupole sa šesnaest rebara. Interesantan je i izlet do rijeke Talas koja se nalazi u blizini granice s Kirgistanom. 
Iz drevnog i povijesnog odlazimo u budućnost. Šalu na stranu, ali Bajkonur je nešto blizu tome. Grad svemirske luke, raketa i svemirskih brodova. Pod upravom Ruske Federacije, Bajkonur je najstarije i najveće svemirsko postrojenje na svijetu. Kozmodrom Baikonur bio je jedan od tajnih poligona za testiranje projektila koji je bio strateški važno mjesto za Ruse.
Sljedeće nevjerojatno mjesto je raj za planinare. Dio poznatog Nacionalnog parka Ile Alatau, klanac Turgen je prava ljepotica za trekere. Ima guste šume, jezera, alpske livade i sedam vodopada. 
Ovog puta ne pišem mnogo o svakom odabiru unutar destinacije, jer je nevjerojatno velika ponuda, pa da što više stane. Jer, kako ne ostaviti mjesta za pjevajuće dine koje se nalaze u Nacionalnom parku Altyn Emel. Riječ je o impresivnim planinama pijeska koje su 150 m visoke i 1,5 km dugačke. Jedna od najinteresantnijih zanimljivosti ovih džinova je zvuk koji se čuje kada puše vjetar.
Htjela sam samo pobrojati što je sve ostalo bez prostora za priču o njemu, ali sam odlučila nastaviti nekom drugom prilikom. Vjerujem da je još neko ostao zbunjen, baš kao i ja, od široke i raznolike ponude koju nam jedan Kazahstan ima ponuditi.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika