Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što dalje?

Niska otkupna cijena, tko preživi pričat će. Tako (pretjerano) dramatično zvuče ratari kada sumiraju rezultate ovogodišnje žetve pšenice. Čini se da su se, barem kada je riječ o prinosu, preračunali i poljoprivrednici i struka. Nitko nije računao na toplinski udar s kraja lipnja, kada je umjesto prirodnog nalijevanja zrna pšenica sazrila ranije. Ono na što se računalo (ma koliko bolno bilo) je niska cijena. Ni najveći optimisti među poljoprivrednicima nisu se nadali pristojnoj cijeni, jer je još početkom godine bilo jasno da se ove godine od žita (a izgleda i drugih ratarskih kultura) neće okoristiti. Ništa im ove godine ne ide na ruku, ni kvaliteta, ni prinos ni kretanja na burzi. No, za sada šute i rade dalje.
Oni koji ne šute su desetci tisuća građana koji se iz tjedna u tjedan okupljaju na prosvjedima. U Beogradu i još tridesetak drugih gradova. Nije ih pokrenula oporba već građanski bunt, a tako što u Srbiji se nije dogodilo odavno. Pitanje je sada samo ima li dovoljno jakih, karizmatičnih oporbenih lidera koji mogu dalje artikulirati prosvjede ili će ova prilika biti propuštena i prosvjednici se umoriti, što od ljetne vrućine, što zbog toga što nema odgovora na pitanje – što dalje?
Hoće li veliki broj građana na ulicama ujediniti oporbu oko strateških ciljeva i iznuditi fer izbore (što onda donekle i daje neke šanse) ili će višetjedni izlasci na ulice ostati bura u čaši vode? Hoće li građanima dovoljna biti samo želja oporbe da dođe na vlast ili će tražiti programske i ostvarive ciljeve?
Čini se da vlast mudro promatra sa strane. Na ruku joj ide vrijeme, jer ljeto se nekako do sada nije pokazalo pogodnim za velike promjene. Ide joj na ruku i to što oporba, čini se, još uvijek nije uspjela »iskoristiti« ljude na ulicama.
Prvi test i za jedne i za druge bit će pokrajinski i lokalni izbori. Njih će svakako biti. A ako naprednjaci procijene da im neće izmaći vlast, bit će izbora na državnoj razini. Glasovat ćemo svakako, ali nije svejedno u kojim uvjetima. Ne kaže se uzalud da nije važno tko glasuje već tko broji glasove. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika