Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Putuj, Europo

Prije deset godina Hrvatska je postala članica Europske unije. Nisu, naravno, od tog datuma potekli med i mlijeko i nije se Hrvatska oslobodila bolesti od kojih boluju sve zemlje koje demokraciju, kakvu ima zapadna Europa, tek trebaju osvajati i razvijati. Nije se Hrvatska oslobodila ni korupcije, ali se afere ipak (nevoljno) ne zataškavaju, pa s lisicama na rukama završavaju i ministri. Ne oni bivši već aktualni iz vladajuće stranke. Zamislite tako nešto kod nas. Znam, znam ne možete ni zamisliti.
Istoj toj Hrvatskoj Europska unija je s dvije trećine sufinancirala prvi elektromotorni vlak, a do 2032. godine na hrvatskim prugama bit će 160 novih vlakova, plaćenih europskim novcem. U vrijeme zaključenja ovog broja Hrvatske riječi Hrvatska je slavila godinu dana od završetka izgradnje Pelješkog mosta u koji je EU uložila skoro 360 milijuna eura, što je 85 posto od ukupne vrijednosti mosta.
Dobro, da grade se i u Srbiji mostovi, suvremene pruge, ceste ali se i plaćaju ili će se tek plaćati. Kineskim investicijskim fondovima, arapskim investitorima, ruskim kreditorima… I tko zna još kome. Vidjet ćemo kad nam ispostave račune. S kamatom. Jer mi ipak nismo EU i europska kasa za nas nije toliko izdašna koliko za svoje članice, pa se treba dovijati i novac tražiti kod drugih prijatelja.
Čini se u Srbiji mnogo i ne mare za tom Europom, iako nitko nije gadljiv na novac koji bez obzira na hoćemo-nećemo kaplje i nama iz fondova Europske unije. Najnovija istraživanja pokazuju da bi ulazak Srbije u EU podržalo nešto više od 43 posto građana. Ne zvuči loše, s obzirom na višegodišnji rast euroskepticizma u Srbiji. Ali ima tu i jedna caka, kada se pitanje preformulira i u paket s ulaskom u Europsku uniju stavi neovisnost Kosova, stavovi su (očekivano) poprilično drugačiji; čak dvije trećine ispitanika odreklo bi se Europe u korist Kosova. Europu umjesto Kosova izabralo bi samo 12 posto građana Srbije.
Na pitanje hoće li Srbija ikada postati članica EU optimističnih je bilo 30 posto. Pa što reći? Putuju, Europo. Bez nas. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika