Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najviše glasova za SNS i Rusiju

Prema istraživanju časopisa za političku teoriju i društvena istraživanja Nova srpska politička misao o ulasku Srbije u Europsku uniju (EU) i NATO, sankcijama Rusiji, rusko-ukrajinskom sukobu i političkoj situaciji u državi, u Srbiji i dalje vlada anti EU i NATO ozračje s blagim porastom vrijednosti. Dominantno je prorusko raspoloženje, a vladajuća Srpska napredna stranka ostala je na prvom mjestu, dok oporba jedva prelazi cenzus.
Da se sutra održavaju parlamentarni izbori, za SNS bi glasalo 37,2% ispitanika. Na drugome mjestu je koalicija SPS/JS s 9,4%, slijedi Novi DSS s podrškom od 4, 2%. Cenzus od tri posto prešli bi i Dveri s 3,9%, Zavetnici s 3,6%, Srbija centar Zdravka Ponoša s podrškom od 3,5%, Narodna stranka s 3,4%, koliko ima i Ekološki ustanak. 
Ispod cenzusa, pokazalo je istraživanje Nove srpske političke misli, ostali bi Ne davimo Beograd, DS, SDS, SRS i Zajedno bez Ekološkog ustanka. 
Ulazak Srbije u EU podržava 43,7% građana, a s preduvjetom da se za članstvo prizna Kosovo kao neovisna država tek 12,7% dok je protiv 77%.
Na pitanje hoće li Srbija ikada postati članica EU optimističnih je bilo 30,4%, a negativan odgovor dalo je 54,7% ispitanika. 
Najveću vrijednost na ispitivanju ostvarilo je pitanje u svezi ulaska Srbije u NATO, na što je čak 84,6% ispitanika odgovorilo »ne«. 
Nešto manje ispitanika, 79%, ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, a njih 83,9% misli i kako ne treba primijeniti praksu gašenja i zabrane ruskih medija kao što se čini na Zapadu. 
Na pitanje tko je kriv za sukob u Ukrajini najviše odgovora bilo je da je NATO – 60,7%, potom odgovor da ne znaju – 15%, Ukrajina – 13,4%, a najmanje ljudi smatra da je kriva Rusija – 10,9%. 
Istraživanje se bavilo i francusko-njemačkim sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Ne podržava ga 42,6%, a nema stav 38,4% ispitanika. 
Odgovornost za aktualnu eskalaciju nasilja u Srbiji ispitanici vide u vlasti s 47,8%, dok 43,3 smatra da vlast za to nije odgovorna. Inicijativu o zabrani emitiranja rijaliti programa na televizijama s nacionalnom frekfencijom podržava 76,9% ispitanika. 
Istraživanje je provedeno u lipnju telefonskim pozivima na 1.100 ispitanika.  
Priredila J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika