Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zlatni toranj za Crveno nebo

Svečanom ceremonijom dodjele festivalskih nagrada prošloga petka, 21. srpnja, zatvoren je ovogodišnji, 30. Festival europskog filma Palić.
Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom natjecateljskom programu festivala je njemačka drama Crveno nebo Christiana Petzolda. Žiri je u svom obrazloženju naveo da nagradu dodjeljuje »kako bi nas ponovno podsjetio na jedinstvenu moć filma da artikulira, možda dublje od bilo koje druge umjetničke forme, stanje čovječanstva u ovom trenutku, u vremenu na rubu vulkana«.
Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodijelio Ádámu Császiju za film Tri tisuće numeriranih dijelova, i to »zbog subverzivnog i drskog redateljskog postupka i sublimirane manipulacije vremenom i kadrom, kao i zbog toga što nas je natjerao da se suočimo s onim od čega bježimo«.

Specijalna priznanja

Žiri je dodijelio specijalna priznanja filmovima Nula kalorija Jessice Hausner i Zarobljen Vasilisa Katsoupisa.
»Zbog suvremenog ukrštanja žanrova i stilova i detoniranih harmonija i uzvišenih prizvuka, koji su predstavljali raj za naše uši, posebno bismo izdvojili glazbu filma Nula kalorija«, stoji u prvom obrazloženju dok je o filmu Zarobljen žiri zapisao sljedeće: »Ovo je film koji dolazi pravo iz Platonove pećine. Ono što na prvi pogled izgleda kao refleksija o porijeklu umjetnosti, uskoro postaje duboka meditacija o stanju čovječanstva na rubu odumiranja i vječnoj borbi čovjeka sa svojim tvorcem«.
Za najbolji film u natjecateljskom programu Paralele i sudari odabrano je ostvarenje Živi svetac redateljice Tinatin Kajrishvili. Po mišljenju žirija ovo je »film s moćnim pristupom na dobro izgrađenom scenariju, s jasno definiranim vizualnim stilom«.

Više od 100 filmova 

Posebno priznanje žirija programa Paralele i sudari dodijeljen je filmu Hladan poput mramora Asifa Rustamova. U obrazloženju žirija navedeno je da ovo ostvarenje »sa senzitivnom perspektivom redatelja i glumačkim izvođenjima priča ljubavnu priču, koja razotkriva nasilne posljedice generacijske traume u patrijarhalnom društvu«.
Žiri FIPRESCI za najbolji film Glavnog natjecateljskog programa dodijelio je ostvarenju Crveno nebo. Film je nagrađen budući da »istražuje međuljudske odnose s razboritim i osjećajnim smislom za strast i humor, čime se postiže priča bremenita književnošću, ljubavlju i životnim nevoljama. Štoviše, ovaj film odlično istražuje unutarnje nesigurnosti umjetnika, dok istovremeno gradi snažan portret čovječanstva«.
Ovogodišnje izdanje festivala održano je od 15. do 21. srpnja na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog sveučilišta iz Subotice. Festival je održan na više lokacija, a u službenom programu prikazano je više od 100 filmova u 11 selekcija i programa. Osim filmskog programa, bilo je i pratećih sadržaja – izložaba, koncerata, promocija, radionica, panel diskusija i stručnih predavanja.
Festival su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Grad Subotica, Europska unija kroz program Kreativna Europa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika