Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razglednica iz Novog Vinodolskog

Poseban ugođaj svakog ljetovanja je odlazak na more. Zahvaljujući Hrvatskom nacionalnom vijeću za učenike koji pohađaju nastavu hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture iz Berega, Sombora, Sonte, Plavne, Vajske i Rume i ovoga ljeta organiziran je odlazak na more. Ovogodišnja destinacija bila je Novi Vinodolski, primorsko mjesto bogate kulturne prošlosti.
Učenici su od 17. do 24. lipnja bili smješteni u Domu Crvenog križa Grada Zagreba, hostelu Villa rustica. Svih sedam dana oni su uživali, kupali se, učili, igrali se, natjecali, upoznavali, smijali, zaljubljivali se i stvarali sjajne uspomene.
Svakoga dana učenici su imali zadani slijed aktivnosti koje su sami osmislili, a za čiju realizaciju su se pobrinuli animatori. Dan bi započinjao jutarnjom tjelovježbom, nakon čega bi slijedio doručak, pa vrijeme za plažu. Ručak je bio oko podneva, nakon čega bi uslijedio odmor i radionički dio. Na meniju programa radionica bilo je svega, od prve, koja je bila rezervirana za međusobno upoznavanje, do svih ostalih koje su se ticale hrvatskog jezika i obilježja, duhovnih tema, sporta, plesa, pjevanje... Nakon popodnevne užine, rezerviran je termin za plažu i uživanje u čarima mora. Nakon večere slijedio bi zabavni program upakiran u disko večer, glazbeni tobogan, pa čak i natjecanje za Eurosong.
U istom razdoblju Dom Crvenog križa iz Zagreba posjetila su djeca koja su pohađala Malu školu hrvatskog jezika i kulture organiziranu u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika, što je unijelo posebnu dinamiku u sve aktivnosti. Posebno je bila zabavna večer posvećena predstavljanju zemalja sudionika, kao i činjenica da su u tom trenutku u Domu Crvenog križa bili predstavnici iz 17 zemalja svijeta.
Među onima koji su vodili djecu na ovo putovanje bila je i Amalija Šimunović iz Vajske koja je istakla ovakav vid ljetovanja i druženja kao veoma važan za razvoj zajednice Hrvata u Srbiji. 
»Život hrvatske zajednice treba svakako podupirati, kako tko od nas može, na bilo koji način. Pogotovo djecu i dječje aktivnosti, jer na njima svijet ostaje. I ako nećemo djecu učiti da pripadaju ovoj našoj maloj hrvatskoj zajednici i ako im to ne ostavimo u naslijeđe, izgubit ćemo svoj identitet i gubimo svoje postojanje«, rekla je Šimunović i dodala kako joj je drago što su se djeca međusobno povezala i bolje upoznala. 
U ime HNV-a na ljetovanju je bila Ana Francišković, koja kaže da je zadovoljna i djecom i programom. 
»Mislim da je ovo ljetovanje velika nagrada za djecu, uz priliku da se kao zajednica još više unaprijedimo, upoznamo i stvorimo lijepe uspomene koje će djeca sigurno pamtiti i na kojima će im biti zahvalna«, rekla je Francišković. 
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika