Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sirotinjski kvartovi i bolivudske palače

Vjerujem da nismo jedini faktor koji odlučuje kamo ćemo putovati. Uz mnoge uključene čimbenike, destinacije također čine svoje. Obave nekakav poziv. Ako nije tako, kako objasniti da idemo u neka mala mjesta koja smo već par puta posjetili, a ima toliko mjesta na kojima nikad prije nismo bili. U mom slučaju to potvrđuje Novi Vinodolski. Bila sam tamo kad sam imala četiri godine, kad sam tamo naučila plivati. Onda sam prošle godine ponovno otišla s prijateljima, da bih se ovoga puta ponovno našla u ulozi voditeljice skupine djece koja pohađaju nastavu hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Nisam to planirala, jer imam neku potrebu obići sva mjesta našeg Jadrana koja nisam obišla. No, ipak je Novi Vinodolski smatrao da se nismo upoznali na sve moguće načine, pa me ponovno pozvao.
Kako sam o Novom Vinodolskom napisala mnogo članaka, danas se neću ponavljati, iako on ima još mnogo toga za ponuditi. Napisat ću samo da je ovo bilo jedno lijepo iskustvo, na ovaj način doprinijeti hrvatskoj zajednici i dati ovim mladim ljudima iskustva koja će im pomoći u razvoju.
Ovoga tjedna idemo na sasvim drugu destinaciju. To je jedan od najvećih gradova na svijetu i zasigurno najveći u Indiji.

Grad kontrasta

Mumbai, prije poznat kao Bombay, glavni je grad indijske države Maharashtra, te četvrti najmnogoljudniji grad na svijetu, s preko 20 milijuna stanovnika, ako uključimo i šire područje. Nalazi se na zapadu Indije, na obali Arapskog mora. Mumbai je grad kontrasta, jer u njemu imate sirotinjske kvartove ali i mjesta bollywoodskih palača, starih hramova, ali i modernih nebodera, uličnih prodavača i uređenih gradskih parkova.
Ovaj milijunski grad ima mnogo toga za ponuditi, a jedna od najvećih atrakcija svakako su »Vrata Indije«, koja su najprepoznatljiviji spomenik u Mumbaiju. Izgrađena su u čast posjeta kralja Georgea V. i kraljice Marije. Dovršena 1924. godine i danas simbolizira ostatke britanske ere. Godine 1947. posljednje britanske trupe napustile su Mumbai kroz ova vrata. Ova su vrata izvrstan primjer arhitekture i jedan od simbola burne indijske povijesti. Kombiniraju se elementi nekoliko arhitektonskih stilova – indijskog, europskog i muslimanskog. Izgradnja je trajala više od 10 godina.
Prije nego što je Mumbai doživio veliku rekonstrukciju u 19. stoljeću grad se nalazio na sedam različitih otoka. Arhipelag je naseljen još od kamenog doba. Njime su vladali budistički osvajači, sultani i europski kolonizatori. Jedan od najzanimljivijih i najranijih ostataka burne prošlosti nalazi se na otoku Elefanta. To je otok, odvojen od aglomeracije, glavnog otoka Salsete.
Kipovi slonova, po kojima je otok dobio ime, premješteni su u vrtove Jijamata Udyaan. Tu su i špiljski hramovi sa svojim stupovima, oltarima i kipovima Shive iz 5. stoljeća. Možete ih vidjeti u gustim džunglama.

Nacionalni Park Sanjay Gandhi

Nazvano po preminulom sinu Indire Gandhi to je ogromno zaštićeno područje na kom raste, leti, trči, hoda i gmiže ogroman broj svih vrsta živih bića. Tamo možete sresti jelene sikane, pitone, dikobraze, kobre, makakije, hijene, antilope i malu populaciju afričkih leoparda. Cijeli rezervat prekriven je prilično gustom vegetacijom.
Mumbai je sinonim za Bollywood. Srce indijske kinematografije, lokalna filmska industrija izbacuje nove blockbustere iznenađujućom brzinom. Mnoga su kina razbacana po ulicama Mumbaija i to pokazuje da su Indijci veliki ljubitelji filmova. Povijesna kina poput Erosa, Maratha Mandira i Libertyja prikazuju filmove desetljećima.
Željeznički kolodvor Chhatrapati Shivaji, praonica rublja Dhobi Ghat, bazilika Gospe od Gore, simbolični spomenik mira i harmonije pagoda Vippasana, distrikt Coloba, Marina Drive... samo su neke od atrakcija koje morate posjetiti ako želite osjetiti barem djelić onoga što ovaj prekrasni grad u Indiji ima za ponuditi.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika