Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hajduk slavio u derbiju na Maksimiru

Upravo »susretom nad susretima« hrvatskog klupskog nogometa, u petak, 22. srpnja, na Maksimiru započela je nova sezona 1. HNL (2023./24.). Hajduk je šokirao branitelja naslova Dinama (2:1) i na najbolji mogući način revanširao se za nedavni poraz u finalu Superkupa. Ostala dva pretendenta za najviše pozicije, Rijeka i Osijek, sigurnim su pobjedama navijestili zanimljivo natjecanje u elitnom nacionalnom nogometnom razredu. Ali pođimo redom...

DINAMO – HAJDUK 1:2

Objektivno gledano domaćin je imao cijeli susret u svojim rukama, točnije vodstvo od 1:0 (Petković) i opravdano dosuđeni jedanaesterac. Prvi topnik Dinama, povremeni reprezentativac i strijelac prvog pogotka u novoj sezoni 1. HNL, šutirao je traljavo u lijevu vratarevu stranu i dao priliku Lučiću da se proslavi. Hajdukov vratar je uhvatio tzv. živu loptu i vratio svoju momčad u život. Trener bilih, točnije zelenih (Hajduk je ponovno igrao u svojim najneobičnijim majicama) Leko je uveo ovosezonska pojačanja Odjidjia, Moufia, Dolčeka i Dajakua i njegova momčad je zaigrala znatno agresivnije. Plod svega je majstorski izjednačujući pogodak Livaje iz gotovo nemoguće pozicije. Kruna ovog interesenatnog, dinamičnog i nadasve neizvjesnog prvenstvenog derbi susreta uslijedila je u njegovim posljednjim trenutcima. Korner je majstorski izveo Odjidji (nekadašnji belgijski reprezentativac), »pogodio u glavu« mlađanog Pukštasa i lopta se našla u mreži Livakovića. Svi igrači Hajduka su se našli u zagrljaju neizmjerne sreće, a vjerna Torcida je na Maksimiru pala u navijački trans. Prvenstvo je spektakularno započelo!

RIJEKA – RUDEŠ 4:0

Momčad Rijeke ulazi u novu sezonu u posve izmijenjenom sastava, ali s iskusnim trenerom Jakirevićem koji je najzaslužniji za proljetnu renesansu i izboreno mjesto u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Otvarajući sezonu na svojoj Rujevici bijela momča je do nogu potukla Rudeš (4:0) povratnika u prvoligaško društvo. Zagrepčanima nije pomoglo ni zvučno ime na njihovoj klupi (Robert Prosinečki), a kako stvari stoje predstoji im grčevita borba za ostanak.

OSIJEK – SLAVEN 6:1

Na službenom otvorenju najljepšeg stadiona u Hrvatskoj (Opus Arena – Pampas) domaćin Osijek je zaigrao lijepi, atraktivni napadački nogomet i na prekrasan način pozvao svoje navijače na kupovinu godišnjih ulaznica. Jer sam dolazak na ovo nogometno zdanje najviših kategorija kvalitete po FIFA standardu (stadion je cijeli pod natkrivenim tribinama, uz vrhunske zasebne lože i bogatu prateću infrastrukturu) je već doživljaj po sebi. A kada ga domaći nogometaši začine sa šest pogodaka u mreži gostiju, onda se zbilja nema više što dodati.

Donji dom

U ostalim susretima 1. kola Prve hrvatske nogometne lige – Gorica i Varaždin (1:1), te Lokomotiva i Istra – (1:1) nije bilo pobjednika i bodovni plijen je podijeljen na ravne časti. Uz Rudeš, među ove četiri momčadi treba tražiti one koje će se ove sezone boriti za ostanak. Iz prethodnih navoda vidi se kako su najjače hrvatske momčadi ponovno okupile jake igračke snage (najveće financijske mogućnosti), dok se ostatak članova elitnog razreda mora snalaziti s postojećim mogućnostima. Prema viđenom, predstojeće prvenstvo će biti vrlo jako i rezultatski neizvjesno. Jedino ostaje vječna enigma: je li netko sposoban ugroziti Dinamo? Hajduk se nameće kao glavni kandidat, ali ostalo je još 35 prvenstvenih kola da to i konkretno pokaže dokaže. »Vrime je«...
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika