Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dolina Soče

Odmor mi prolazi kao da mi ga netko krade. Znam da je bezobrazno pričati kako je mjesec proletio, a ja još uvijek imam mjesec iz razloga što neki ljudi imaju 15 dana u cijeloj godini. Mislim da je to potpuno nehumano i da ne bi trebalo tako funkcionirati. Negdje sam pročitala da čovjek tek nakon dva tjedna ulazi u fazu odmora i da bi trebalo biti barem tri tjedna zaredom za kvalitetan odmor. Plaća i visina godišnjeg odmora ne bi trebale biti najvažnije stavke samo za tražitelja posla, već i za poslodavca jer su to parametri koji će zaposlenika učiniti zadovoljnim, a samim time i puno produktivnijim. No, daleko smo mi od takve stvarnosti pa mogu samo komentirati ovo što mi se događa. S obzirom da trenutno radim u prosvjeti, gdje su plaće male, a obveze prevelike, bar je raspust taj koji kompenzira nedostatke plaće. 
Ovo razmišljanje nema mnogo veze s današnjom destinacijom iako je duljina godišnjeg takva da sam mislila kako ću odraditi neko hodočašće ili bar neku dužu, višednevnu biciklističku turu kroz Toscanu ili Sloveniju.
Slovenija me oduševljava od prvog susreta. Nekako je kao scena iz bajke i tome nikad kraja. A što bih mogla drugo nego pisati o takvim mjestima i početi ih slagati i organizirati u svojoj glavi u obliku popisa. Danas donosim top četiri mjesta za posjetiti u Sloveniji, s naglaskom na bajkovite scene.
Prilikom stvaranja Slovenije priroda nije štedjela. Prije mi je bilo bitno samo da budem blizu vode, a sada joj volim dodati vrhove i kombinirati ih. Tko i malo poznaje Sloveniju, shvatit će da se selim u dolinu Soče.
Smaragdna Soča izvire u nacionalnom parku Triglav, u čarobnoj dolini Trente. Duga je 137 km, od čega 95 km u zapadnoj Sloveniji i 42 km u sjevernoj Italiji.
Priroda je ovdje bila darežljiva pa je dolina Soče danas magnet za ljubitelje outdoora i, kako se često kaže, nije pitanje što u Soči raditi, nego čega se odreći. Tu je planinarenje, penjanje, biciklizam, paragliding, kajak, rafting, canyoning, skijanje... Sve je to nadohvat ruke u ovom alpskom kraju.
Kad krenete od juga prema sjeveru, od Tolmina, preko Kobarida i Bovca do Trente, nizaju se brojne prirodne atrakcije bilo uz samu rijeku ili nedaleko od njenog glavnog toka.
Glavna atrakcija grada Tolmina, osim fantastičnog sira koji se ovdje proizvodi, je minijaturni klanac rijeke Tolminke. Ovo je ujedno i najniža točka Nacionalnog parka Triglav. Zanimljivost je da kružna staza oko korita ide preko starog željezničkog mosta nekadašnje pruge od Bohinja do Gorice. Sam krajolik klanca je naravno nestvaran.
Nedaleko od Kobarida, iznad smaragdne rijeke Soče, nalazi se klanac potoka Kozjak u kojem se ističe 15 metara visok slap Kozjak. Popularna prirodna atrakcija stvara sliku rajskog kutka koji je od svakodnevice skriven visokim tamnim zidovima, kao da su spaljeni u krškim špiljama.
Do vodopada vodi uređena pješačka staza koju mjestimice dopunjuju drveni mostovi i završna terasa s koje se otvara mističan pogled na stjenoviti amfiteatar sa zelenim bazenom i bijelim potokom vode.
Treći element ovog nestvarnog krajolika je korito rijeke Soče. U svom gornjem toku Soča tvori minijaturni kanjon poznat kao Velika korita Soče, blizu ušća rijeke Lepene, desetak kilometara sjeverno od Boveca.
Pravo središte doline Soče je gradić Bovec, koji se nalazi na idiličnoj lokaciji – sa Sočom ispod, Alpama iznad krovova i jedinstvenim nacionalnim parkom Triglav – posvuda. Koliko je ovo odredište čarobno, fotogenično i privlačno najbolje govori činjenica da je ovdje sniman dječji Disneyev film »Kronike iz Narnije« gdje je prekrasna alpska priroda iskorištena za scene čarobnog kraljevstva.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika