Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez granica

Poslije nevremena ili nekako paralelno stigla je i afrička kuga svinja. Ni jedno ni drugo nije zaobišlo ni Hrvatsku ni Srbiju. I jedna i druga država još zbrajaju pričinjene štete i traže izvore u proračunu koji će pokriti ove neočekivane dodatne izdatke. I u jednoj i u drugoj državi još strahuju od  mogućih novih nepogoda i širenja afričke kuge svinja koja lako može (ako već i nije) izmaći kontroli.
U Srbiju je virus ušao još 2019. godine da bi zaraza eskalirala ovih dana, što će reći da je nešto bilo pogrešno u mjerama koje su (ili nisu?) poduzimane prethodne četiri godine kada se dogodilo da se virus proširi na dobar dio Srbije, ozbiljno dovede u pitanje svinjogojstvo i proračun jer će se morati nadoknaditi svako uginulo ili eutanazirano grlo, a do sada je to u zbiru više od 20.000.
U Hrvatsku je afrička kuga svinja stigla prije nekoliko tjedana. Potvrđena je na deset puta manje gospodarstava nego u Srbiji, a hoće li Hrvatska, koja je bila prva članica EU koja je uvela stalno praćenje domaćih životinja, stići Srbiju ili će Srbija još malo izmaknuti naprijed, ovisi o faktoru čovjek. Čovjeku koji treba osigurati uvjete za zdrav uzgoj svinja, čovjeku koji ne treba raditi nelegalan promet životinja, čovjeku koji treba propisati mjere zaštite i provesti ih.
Znanstvenici sada vode bitku za cjepivo, jer afrička kuga svinja nije više samo pošast koja uništava ionako siromašnu Afriku. Opasno se proširila na Aziju i Europu i zarazila milijune svinja, pa virus lako može prijeći i u Ameriku recimo prenijet na cipelama kakvog putnika iz ovog dijela svijeta.  
Ono što ne ovisi od čovjeka ni u Hrvatskoj ni u Srbiji su olujne nepogode koje su poharale dijelove i Hrvatske i Srbije. Superćelije, kako se to sada popularno u medijskim objavama najavljuju jake kiše, tuče i  olujni vjetar. Nisu ni dugoročne prognoze ništa bolje. Kako u intervjuu za naš tjednik navodi najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula, u budućnosti će teško biti i zamisliti ratarsku proizvodnju bez sustava za navodnjavanje i zaštitnih mreža, a umjesto polja kukuruza u budućnosti bi ovdje mogle rasti neke druge kulture. A i Slavonici i Vojvođani gušit će se u toplinskim valovima. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika