Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska obilježava Dan pobjede u Kninu

Ove godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Oluja će započeti sutra (subota, 5. kolovoza) uobičajenom budnicom kninskim ulicama. U devet sati će državni čelnici te braniteljske udruge i lokalni dužnosnici položiti vijence i zapaliti svijeće, a nakon toga na stadionu NK Dinara slijedi središnja svečanost. U 9,40 sati program počinje predajom prijavka predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću. Uslijedit će podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi i čitanje povjesnice i imena poginulih i umrli. Taj će se dio prenositi na videu postavljenom na stadionu, gdje će biti postavljeno između 800 i tisuću stolica.
Predviđena su obraćanja premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.
Sveta misa služit će se u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, a predvodit će ju vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. 
Već tradicionalno, za vrijeme trajanja proslave u Kninu podijelit će se vojnički grah svima onima koji se taj dan zateknu u Kninu.
Središnja svečanost završit će atraktivnim letačkim programom, prelet će obaviti MIG-ovi, kao i helikopteri MORH-a i MUP-a. Akrobatska skupina »Krila oluje« izvest će svoj program.
Očekuje se na desetke tisuća posjetitelja od jutarnjih sati pa do večernjeg koncerta na središnjem gradskom trgu, a sve planirane aktivnosti prilagođavat će se vremenskim uvjetima. 
Cijeli program prenosit će Hrvatska radiotelevizija.
Grad Knin pripremio je i bogat večernji program uz vatromet. 
Organizacijski odbor za obilježavanje 28. obljetnice pozvao je u ponedjeljak branitelje i građane da u što većem broju dođu 5. kolovoza na svečanost u Knin.
Procjena je da će za vrijeme proslave obljetnice Oluje Zvonimirov grad posjetiti nekoliko desetaka tisuća ljudi. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika