Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan sjećanja u Prijedoru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavili su da će »Sjećanje na Oluju« biti obilježeno u Prijedoru 4. kolovoza. Taj dan će se obilježiti kao »dan progona Srba iz Hrvatske«, u vrijeme kada su jedinice Hrvatske vojske oslobađale teritorij koji su srpske snage okupirale u Hrvatskoj devedesetih godina, prenosi Radio slobodna Europa.
»Nije jednostavno kad oni (Hrvatska) obilježavaju pobjedu, a mi polažemo vijence. Ali, i oni, kao i mi, imaju pravo na svoj pristup. Ne možemo im to zabraniti kao što ni oni ne mogu nama«, kazao je Dodik.
S druge strane, u Helsinškom odboru za ljudska prava smatraju potpuno neprimjerenim da se Dan sjećanja obilježava u Prijedoru.
»Tim postupkom, politički i vjerski lideri, te institucije Srbije i Republike Srpske, demonstriraju nepoštovanje više od 3.000 prijedorskih žrtava ratnih zločina. Za proces pomirenja u regiji izuzetno je važno suočavanje s prošlošću i preuzimanje odgovornosti, a ratna prošlost u Prijedoru su logori i masovne grobnice za nevine civile, žene i djecu«, poručili su iz Odbora.
Dodaju da nitko nema pravo pred činjenicama o ratnim zločinima u Prijedoru zatvarati oči, »i nitko ne treba pokušavati, da komemoracijom žrtvama Oluje, poriče ili relativizira zločine počinjene u Prijedoru«.
Odgovarajući na polemike i kritike što se obilježavanje sjećanja na Oluju ove godine održava u Prijedoru, jer je u ovom gradu stradao veliki broj nesrba – Hrvata i Bošnjaka, Dodik je rekao: 
»U ratu je u Prijedoru, ako se već prebrojavamo, stradalo više Srba nego drugih, i u Republici Srpskoj niko nikada nije osporavao obilježavanja stradanja Muslimana. Sada je problem ako želimo obilježiti stradanje Srba. Mi ne smijemo imati stradalnike, ne smijemo imati svoje sjećanje. Od Omarske su pokušali stvoriti priču da tu ima logora kao iz Drugog svjetskog rata, pa nisu uspjeli ništa dokazati. A nitko nije odgovarao ni za jedan zločin nad Srbima iz Prijedora«, rekao je Dodik.
Prijedor zaslužuje da se u njemu obilježi Dan sećanja na Oluju, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija, jer je prvi prihvatio stradalnike iz Oluje, a i sam je bio napadnut, dodao je Dodik.
»Prijedor se obranio, branio je i koridor sa Srbijom. Zato zaslužuje biti domaćin. Petrovačka cesta je simbol stradanja u Oluji i tamo ćemo ranije tog dana zajedno Aleksandar Vučić i ja položiti vijence«, rekao je Dodik za RTS.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika