Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krijumčari, žandari i brzi vlakovi

Prošlog tjedna u mjestu zvano Hajdukovo u blizini Subotice, skoro svaki dan su se oružano sukobljavale bande »krijumčara ljudi« i u samom naselju, u borbi za »migrantske teritorije«. Cinično bih mogao kazati: ostvarila se nekadašnja želja jednog od vodećih članova subotičkog DS-a, da njemu ne smeta što će Subotica izgledati »kao New York« – tada je bilo riječi o podizanju visokih zgrada u užem centru grada (što se i danas prakticira), sada je riječ o sukobima mafijaških klanova u borbi za »teritorij« u subotičkim pograničnim šumama. O čemu se zapravo radi?! Krijumčarenje je danas jedna od grana »ilegalne trgovine« koja donosi vrlo veliki profit. Dosad se smatralo da ilegalna trgovina oružjem i opojnim sredstvima (drogama) donosi najveći dobitak (istina i najveće kazne zatvorom ako te uhite i osude). Uvjetno rečeno, svaka osnova za ovakvu djelatnost je zabrana javne prodaje određenih proizvoda odnosno embargo za uvoz određene robe npr. benzina kada je naša zemlja bila pod sankcijama. Primjera radi, dvadesetih godina prošlog stoljeća u SAD je uvedena »prohibicija« – zabrana javne prodaje alkoholnih pića. Onda je počelo krijumčarenje alkoholnih pića, prije svega iz susjedne Kanade. S ovim »biznisom« počele su se baviti razne naoružane poluvojno organizirane skupine nazvane »mafijaški klanovi«. Inače, osnova bilo koje kapitalističke trgovine je da prodavač pokuša maksimalno kontrolirati teritorij na kojem prodaje svoju robu. Tako su na teritoriju grada New Yorka počeli sukobi i oružani obračuni između klanova za kontrolu prodaje alkohola nad određenim dijelovima grada. Nešto slično se dešava u našim šumama, ali sada već i u naseljima na teritoriju grada Subotice u kojima se čak i automatskim oružjem sukobljavaju razne organizirane skupine za krijumčarenje ljudi, ima mrtvih i ranjenih. U prošli petak (28. srpnja) u MZ Hajdukovo je održan sastanak gradonačelnika i šefa subotičke policije s građanima, na kojem je gradonačelnik od ljudi tražio da budu strpljivi, jer će se poduzeti određene mjere.

Krijumčarenje ljudi

Tamo gdje postoje čvrste, određene granice uvijek je bilo i ilegalnih prelazaka granice, često se bježalo iz političkih razloga. Obično su pri tome pojedince ili manje skupine pomagali lokalni vodiči uglavnom besplatno ili iz ideoloških razloga. U Europi je recimo najpoznatiji prelazak iz Njemačke u Švicarsku prije II. svjetskog rata kada su Židovi bježali od nacističkih progona. Paradoksalno je da je posljednjih godina krajnji cilj većine »ilegalnih migranata« Njemačka, pogotovo nakon što je bivša kancelarka ove zemlje objavila politku dobrodošlice (willkommen politik). Jedan od glavnih putova je vodio kroz Balkanski poluotok i Mađarsku. Zašto baš Mađarsku? Ta zemlja kao članica EU ujedno je bila zemlja, čuvar tzv. šengenske zone, i tko je dospio u takvu zemlju mogao se slobodno, bez ograničenja na granicama, kretati unutar EU. U to vrijeme, odlazeći npr. u Segedin, i vlastitim očima smo mogli vidjeti veće grupe »ilegalnih migranata« (većinom mladih ljudi) kako se kreću pješice na autocestama ili pokraj željezničkih tračnica. Situacija u susjednoj državi postala je sve nesnošljivija i Vlada je 2015. donijela odluku da izgradi žičanu ogradu počevši na granici sa Srbijom. Gradnja je počela 13. srpnja iste godine, a početkom rujna izbio je prvi ozbiljni sukob na drumskom graničnom prijelazu Horgoš – Röszke, između mađarske policije i veće (organizirane) grupe »ilegalnih migranata«. Naša policija je tada bila prisutna, ali nije se miješala. Određeni dio rukovodstva EU tada je optužio Mađarsku zbog gradnje ograde. Tada je počeo biznis krijumčarenja ljudi, naravno za novac. Trenutno je to najisplativija »crna djelatnost« u kojoj sudjeluju stranci, ali i lokalni pomagači. U slučaju uhićenja čeka ih mnogo manja kazna nego u slučaju šverca droge ili oružja.

Velika operacija snage sigurnosti

Nedavno (7. srpnja) su se u Budimpešti sastali treći put predsjednik Srbije, kancelar Austrije i premijer Mađarske da se dogovore oko zajedničkog rješavanja problema »ilegalnih migranata«. Vjerojatno, osim nedavnih događaja u Hajdukovu, i to je bio razlog da u utorak (1. kolovoza) rano ujutro u tri sata Ministarstvo unutarnjih poslova poduzme dosad najveću akciju u subotičkim šumama. Po izjavi pukovnika ministarstva koji je koordinirao akciju u kojem je sudjelovalo preko 800 pripadnika milicije, žandamerije i specijalnih antiterorističkih snaga kao i dva helikoptera, uhićeno je preko 300 ljudi, što migranata ali i pomagača krijumčara, zaplijenjeno je automatsko i obično oružje kao i municija. Broj uhićenih će biti veći, jer akcija i dalje traje. Kakve veze sve ovo ima s brzim vlakovima? Gradilište je upravo u ovim šumama i možda će trebati graditelje osiguravati i vojska.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika